Belföld

Ártalmatlanították a bombát

Délután fél hétre hatástalanították a Budapest IX. kerületében talált világháborús bombát, a veszélyhelyzet elmúlt. A tűzszerészek kiemelték a kéttonnás második világháborús robbanószerkezetet a betontömbből, majd ezt követően hatástalanították. A környéken korábban tízezreknek kellett időlegesen kitelepülniük.

A Vaskapu utca 41. szám alatt, a Tóth Kálmán utcai kereszteződés közelében hétfő délután találták a robbanóeszközt, az egy kilométeres körzet kiürítését a rendőrség reggel 9 órakor kezdte meg, és 17 órára fejezte be. Mint Bozsó Zoltán, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendészeti helyettese elmondta, több mint négyszáz rendőr vett részt a kiürítésben.

Elzárták a közművezetékeket

Az összes közművezetéket elzárták a IX. kerület érintett részében. Bánsághi Tamás alpolgármester elmondta: arra kérték az elektromos műveket, a gázműveket és a vízműveket, hogy a Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében talált, mintegy kéttonnás világháborús bomba hatástalanításáig kapcsolják le a szolgáltatást az érintett körzetben.

A védelmi bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra: ha majd a gázszolgáltatást visszakapcsolják és a lakók visszatérnek otthonukba, mindenki ellenőrizze, hogy nincs-e a lakásban, épületben gázszag, ugyanis a nyomáskülönbség a régi és sok helyen elhasználódott csövekben károkat okozhat.

Ha a tűzszerészek munkája hosszasan elhúzódik, a hűtők, fagyaszók leolvadhatnak – jegyezte meg. Boros Norbert, a Budapesti Elektromos Művek szóvivője közölte, hogy kedden várhatóan 15 órától néhány órán át szünetel majd az adott körzetben az áramellátás.

Az APEH-ot és a VPOP-t is kitették

Kiürítették a IX. kerületben talált bomba hatókörében lévő nagyobb üzleteket és a közszolgáltatók épületeit is.

A helyi védelmi bizottság tájékoztatása szerint nem fogad ügyfeleket a Haller utcai és a Vaskapu utcai APEH-iroda, a Mester utcai orvosi rendelőben nem látnak el betegeket, a Szent László Kórház azonban fogad pácienseket.

Fennakadások lehetnek a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szolgáltatásaiban: a Balázs Béla utcai és Vaskapu utcai telephelyen nem fogadnak ügyfeleket, kedden nem működik a személyi adat-és lakcímnyilvántartás, a bűnügyi nyilvántartás ügyfélszolgálata, valamint a Lurdy Házban a kihelyezett okmányiroda.

A polgármesteri hivatal és a jegyző kérésére bezárt a Praktiker budapesti központja és a barkácsáruház is, ott várják a további teendőket – mondta Németh Gyula, az áruházlánc értékesítési igazgatója. A Vodafone illetékese azt közölte, már hétfőn tájékoztatták az érintett dolgozókat arról, hogy nem kell kedden munkába menniük. Az épületben már nem tartózkodik senki.

A Soroksári úton, a Svedex áruházban található Tesco kiürítésére is szükség volt, innen a dolgozókat buszokkal szállították el. Várják az értesítést arról, hogy újra kinyithatnak; reményeik szerint ez délután 4-5 óra körül megtörténik.

A Vám- és Pénzügyőrség székházát is kiürítették, csak a védelmet biztosító őrök maradtak az épületben – közölte Sipos Jenő szóvivő.

Gyurcsányt szabadságán is informálják

A szabadságát töltő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is folyamatosan tájékoztatást kap – kabinetfőnökén keresztül – a főváros IX. kerületében zajló kitelepítésről, valamint az ott talált bomba hatástalanításának munkálatairól.

Budai Bernadett kormányszóvivő hozzátette: a kormányzat magas szinten, koordináltan tartja a kapcsolatot a védelmi bizottsággal.

A Fővinform által jelzett, lezárt terület (FN.hu)

A Fővinform által jelzett, lezárt terület (FN.hu)

Délutánra hatástalanítják

Szekeres Imre a Tóth Kálmán és a Vaskapu utca kereszteződésében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a bomba rendkívül nagy, komoly munka vár a tűzszerészekre. A bombáról annyit közölt, hogy az függőlegesen helyezkedik el, egy része betonba van ágyazódva; az elsődleges szakértői vélemények szerint 8 olyan típus ismert, amelynek megfelelhet.

A hatástalanítás ideje a bomba típusától függ – tette hozzá.
Bánsághi Tamás alpolgármester közölte: a kiürítés a IX. kerület lakóinak egyharmadát érinti. Mint mondta, nagyon fontos, hogy mindenkit evakuáljanak a környékről, hiszen az utóbbi időben nem találtak ekkora bombát.

Tájékoztatása szerint a fekvőbetegeket a Szent István Kórház veszi fel, a lakosokat pedig átmenetileg a kerület két iskolájában helyezik el. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a keddi napon senki ne próbálja megközelíteni a lezárt területet. A művelet késő estig is eltarthat – jelezte.

300 méteren belül pusztít, ha felrobban

Az MTI a helyszínen egy tűzszerésztől úgy értesült, hogy a bomba robbanás esetén 300 méteren belül halálos. A helyzetet nehezíti, hogy a gyújtószerkezet a bombának azon a részén van, amit törmelék és beton fed. A hatástalanítást csak akkor tudják megkezdeni, ha előbb rendkívül óvatosan kiemelik a bombát. Tűzszerészektől a távirati iroda úgy tudja, hogy a bombatestet ki kell vésni a betonból, ami rendkívül kényes művelet.

A Tóth Kálmán utcát az építkezési terület előtt rendőrségi szalaggal zárták le, a Vaskapu utcai oldala viszont egy ideig nyitott volt. A Vaskapu utcában 10 óra körül még sok helyi lakost lehetett látni, akik sétáltak, beszélgettek, próbáltak információhoz jutni. Fél 11 körül itt is megkezdődött a kiürítés.

Az építési terület, amelyen a régi malom bontását végzik, építési törmelékkel, fa- és fémhulladékkal van borítva, három nagyobb munkagép áll itt. Az MTI úgy tudja, ezekhez közel, nagyjából az építési terület közepén találták a bombát, amely egy mélyedésben van, így a telek széléről nem lehet látni.

A rendőrök őrzik a javakat

A rendőrparancsnok, aki a Vágóhíd utcai tűzoltóságon tartott eligazítást a ferencvárosi terület lezárásában, illetve a kiürítésben részt vevő mintegy 650 személynek, köztük rendőröknek, polgárőröknek, hangsúlyozta: a lezárt területre senkit nem engednek be.

Bánsági Tamás alpolgármester, a védelmi bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: a terület lezárásában és kiürítésében négyszáz rendőr vesz részt. A kiürített területen a lakásokat és a hátrahagyott javakat rendőrök őrzik, amennyiben arra szükség lesz, a Készenléti Rendőrség állományából, illetve más kapitányságokról is vezényelnek át rendőröket a helyszínre. Közölte, a lakosság és a sajtó tájékoztatását a védelmi bizottság magához vonta.

A polgárőrök is besegítenek

A polgárőrség is segíti a rendőrség munkáját a világháborús bomba miatt kiürített ferencvárosi területen – mondta Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szövetség elnöke.

A polgárőrök a rendőrökkel közösen járőröznek az utcákon, hogy megvédjék a hátrahagyott értékeket és kimenekítsék a még ott tartózkodó embereket, emellett segítséget nyújtanak a terület zárásában is. A polgárőrök többsége a munkahelyén van, így csak azokat tudják mozgósítani, akik önként vállalkoznak erre, illetve szabadnaposak vagy szabadságukat töltik.

A kiürítésben a vízművek, a gázművek és az Elmű szakemberei mellet mentők és polgári védelmisek, katasztrófavédelmi szakemberek is segédkeznek.

Nézze meg az FN Tudósító(forrotea) beszámolóját a bomba miatti forgalomkorlátozásokat!

Nézze meg az FN Tudósító (forrotea) beszámolóját a bomba miatti forgalomkorlátozásokról!

Kevesen mentek a befogadóhelyekre

Viszonylag kevesen tértek be viszont eddig a befogadóhelyekre. Az otthon talált lakókat ideiglenesen a Telepy utcai és a Bakáts téri általános iskolában helyezik el, ahová délelőtt csak néhányan mentek be. A Telepy utcai iskolában körülbelül harmincan várakoznak; az udvar miatt ide irányítják azokat, akiknek háziállatuk van. A betérő lakók adatait rögzítik.

Az MTI tudósítói arról számoltak be, sokan szatyrokkal, táskával a kezükben várják, hogy visszamehessenek otthonukba. Több üzlet zárva van azokban az utcákban is, amelyek nincsenek lezárva.

A járókelőket rendőrök tájékoztatják, akik elmondták azt is, hogy hamarosan megkezdik a terület hermetikus lezárását. Sok lakó azt sem tudta, miért kellett elhagynia lakását.

A szokásosnál jóval gyengébb forgalom tapasztalható a lezárás előtt a kiürítésre váró egy kilométeres körzetben. A Mester utcában a rendőrség hangosbemondón kéri a lakókat, hogy hagyják el a területet az Üllői út vagy a Ferenc körút irányában.

Sok idős embert érint

A kiürítésre váró körzetben mintegy 16 ezer embernek van bejelentett lakcíme, közel kétezer ember 60 éven felüli. Az egy kilométeres körzetbe eső kórházakat, így a Szent László és a Szent István kórházat, valamint a kardiológiai intézetet értesítették, de a kiürítés a kórházi épületeket nem érinti.

Ugyanakkor a Mester utcában lévő rendelő kedden nem fogad beteget, zárva lesz. Arra kérték a kórházak vezetését, ha súlyos beteg érkezik hozzájuk, fogadják, de a nagyobb műtéteket lehetőleg halasszák el.

Orvosokkal is készülnek

A Telepy utca 17. és a Bakáts tér 12. szám alatt található két általános iskolában befogadó helyeket alakítottak ki, ahol 200-200 ágyat helyeznek el. A polgári védelem emberei reggel 8 órára kiszállítják az ágyakat és a takarókat, valamint ásványvizet is biztosítanak az oda betérőknek. A befogadó helyeken, az orvosok mellett, pszichológusok is lesznek, hogy szükség esetén segítséget tudjanak nyújtani.

A járóképtelen fekvő betegeket a mentők egy napra kórházba szállítják otthonukból, erre a célra 200 ágyat biztosítanak. A mentőszolgálat tíz autója segít a betegek szállításában.

Csehné Lődi Anikó, a védelmi iroda vezetője arra kérte a lakosokat, hogy a kiürítést megelőzően pénzt, igazolványt és gyógyszereket vegyenek magukhoz.

—-Módosított útvonalon jár a BKV—-


Módosított útvonalon közlekednek a BKV járatai Budapest IX. kerületében a kiürítendő körzetben. Mint a BKV fődiszpécsere elmondta: a lezárandó területen áthaladó járatok csak a terület határát érintő megállóhelyig szállítják az utasokat; kifelé haladva viszont felveszik az utasokat.

A tájékoztatás szerint a Csepeli HÉV a teljes vonalon közlekedik, de a Lágymányosi hídnál nem áll meg. A Ráckevei HÉV befelé Pesterzsébet felsőig szállít utasokat, majd üresen megy tovább a lezárt szakaszra, és onnan kifelé szállít utasokat.

Az 1-es villamos a Bécsi út felől a Népligetig szállít utasokat, utána üresen bemegy a lezárt szakaszra, és ott felveszi az utasokat, akiket kivisz a területről.

A 2-es villamos a Közvágóhíd végállomástól a Czuczor utcáig szállít utast, ellenkező irányban pedig csak a Boráros térig szállítja az utasokat. A körúti villamosok a tervek szerint korlátozás nélkül közlekednek. A 24-es villamos a Festetics utcai végállomástól a Nagyvárad térig szállítja az utasokat.

Nem közlekedik a 30A villamos, a 30-as villamos azonban gyakrabban jár. Amikor a 30-as villamos eléri a lezárt területet, leszállítják róla az utasokat, kifelé azonban felveszi az embereket.

A 2-es villamospótló autóbusz a Boráros tér és a Március 15-e tér között közlekedik. A 12-es autóbusz a Boráros tértől a Petőfi híd budai hídfőjéig jár. A 23-as és a 23 gyors autóbuszok az Ady téri végállomás felől érkezve kitérőt tesznek a Határ útra a 3-as villamos végállomásához, majd a Szabadkai úton kimennek a Soroksári útra, és úgy érintik a Boráros teret. A járatok a Boráros tértől kifelé menetrend szerint közlekednek.

Az 54-es és az 55-ös autóbuszok a Nagykőrösi út-Határ útig szállítanak utasokat, akik a Határ úton átszállhatnak a metróra.
A Ferenc-busz nem jár, a 179-es autóbusz Pesterzsébet központba közlekedik. A 103-as autóbusz a Népliget felé a Dombóvári útig szállítja az utasokat, utána bemegy a lezárt szakaszra, felveszi az ott várakozókat, és kiviszi őket a Népligethez. A buszra a népligeti végállomáson nem lehet felszállni.

Az autósforgalmat is érinti a lezárás

Oszvári István, a kerület jegyzője közölte: a lezárás a Ferenc körutat és a Petőfi hidat nem érinti, de a hídlejáróknál nem lehet majd lekanyarodni. A blokkolás az Illatos út – Soroksári útig tart, Csepelről a Kvassay utat teljesen lezárják, a Belváros felé nem lehet majd közlekedni.

A BRFK közlése szerint a kitelepítés a Ferenc körút Boráros tér felöli oldala – Tűzoltó utca – Fehérholló utca – Könyves Kálmán körút – Koppány utca – Kvassay út bevezető szakasza – Lágymányosi híd budai hídfő – Egyetemi Központ első épületsora és a Boráros tér által körülhatárolt területen lakókat érinti majd.

A közlekedési korlátozás az Illatos út – Soroksári út – Boráros tér – Ferenc körút – Üllői út által körülhatárolt területet érinti úgy, hogy a Petőfi híd, a Ferenc körút, az Üllői út és az Illatos út mindkét irányból igénybe vehető.



Tekintse meg képgalériánkat az építkezésről és a kitelepítésről!



Tekintse meg képgalériánkat az építkezésről és a kitelepítésről!


Nyolcezer világháborús bomba

Az Egyesült Államok repülőgépei csaknem nyolcezer tonna bombát dobtak a második világháború során Budapestre. Átlagosan minden 12. bomba “bedöglött”, a célt csak mintegy egyharmaduk találta el.

Az első magyarországi szőnyegbombázást 1944. április 3-án hajtották végre a szövetségesek. E naptól kezdve több mint fél éven át, egészen szeptember 20-áig bombázták Magyarországot a dél-olaszországi repülőterekről induló amerikai gépek. Budapestre 7 ezer 864 tonnányi bombát dobtak az amerikaiak. Már a legelső amerikai támadás éjjelén megkezdte a brit és a kanadai légierő is a kiegészítő bombázásokat és a hajózó utak elaknásítását a levegőből.

Hadászati célpontokra támadtak

A brit királyi légierő ilyen méretű – négyezer fontos – bombái voltak a “blockbuster” vagy “cookie” néven ismert hagyományos bombák. Nevüket onnan kapták, hogy egy egész háztömb felrobbantására elegendő robbanóerővel rendelkeztek, és kéttonnás, négytonnás, valamint 5,5 tonnás súlyúak voltak.

A szövetségesek a magyar területeken nagy gépekkel, nagy magasságból és nagy kötelékekkel elsősorban hadászati célpontokat – üzemanyag- és lőszergyárakat, raktárakat, vasúti csomópontokat, repülőtereket és üzemeket, olajfinomítókat, valamint szállítási vonalakat és hidakat – támadtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik