Belföld

Tiszabecsnél tetőzött a Tisza

Tetőzött a Tisza Tiszabecsnél hétfőn délután, és megkezdődött az apadás a folyó határszelvényében - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Délután 14.00 órakor az előzetes számításoknak megfelelően, 570 centiméteres vízmagassággal tetőzött a Tisza Tiszabecsnél – mondta Bodnár Gáspár. Az igazgató hozzátette: a hidrológus szakemberek a tetőzést ilyen mutatóval várták, s remélhetőleg előrejelzésük a folyó többi szakaszára vonatkozóan is hasonlóan pontos lesz.

Bodnár Gáspár kiemelte, hogy a Tisza vízgyűjtő területén nap közben sehol nem volt jelentősebb eső, és a következő napokban is csapadékmentes időjárást várnak a meteorológusok a térségben. Amennyiben így lesz, néhány napon belül elmúlhat a veszélyhelyzet a folyó felső, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán – mondta a nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője.

A tiszabecsi 570 centiméteres tetőzést követően, hétfőn 18.00 óráig l8 centimétert apadt a Tisza vízszintje a folyó határszelvényében. Lejjebb, Tivadarnál a tetőzést 820-840 centiméter között kedden várják a vízügyi szakemberek. Vásárosnaménynál 890-910 centi közötti vízállásra számítanak, ott szintén keddre prognosztizálják az újabb tetőzést.

“Ha a hidrológusok várakozása teljesül, akkor a beregi városnál 30-50 centiméterrel marad el az árhullám nagysága az eddig mért legnagyobb vízállásétól, amely 944 centiméter volt 2001-ben” – fűzte hozzá Bodnár Gáspár. Az igazgató elmondta még: a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Tisza Tiszabecs és Vásárosnamény közötti szakaszán változatlanul fenntartják. Vásárosnamény és Záhony között II. fokú, attól lejjebb pedig I. fokú a készültség.

A Krasznán ugyancsak másodfokú a készenlét, s a folyó mentén hosszú védekezésre számítanak, miután Romániából utánpótlást kap az árhullám. A Szamos tiszai torkolati részén szintén II. fokúra emelték a készültséget, a visszaduzzasztó hatás miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik