Belföld

Pert nyert az álnyelvvizsgás tornatanár

Pert nyert első fokon munkáltatójával szemben az a tornatanár, aki hamis nyelvvizsga-bizonyítvánnyal tanított a baranyajenői általános iskolában - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.

Az okirat hamisságára azután derült fény, hogy a pedagógus számítógépmonitorral a kezében keresztülesett a gyerekek által elé húzott széken, egy évig táppénzen volt, majd a történtek miatt pert indított munkáltatója ellen.

A bíróság elsőfokú ítéletében az eset miatt hárommillió forint megfizetésére kötelezte az azóta megszűnt intézményt fenntartó baranyajenői önkormányzatot annak ellenére, hogy a rendőrség a cikk szerint később megállapította: a tanár alkalmi ismerősétől, 170 ezer forintért vásárolta nyelvvizsga-bizonyítványát.

A pedagógus azért nem volt büntethető, mert időközben letelt a bűncselekmény elkövetésének három éves elévülési ideje. Az ügyészség nem fogadta el az Oktatási Hivatal elnöke, Bakonyi László érvelését, aki szerint az elévülési idő nem az okirat bemutatásától számolandó, mert a tanár folyamatosan jogtalan előnyhöz jutott, s ez az iskolában betöltött közalkalmazotti jogviszonyának végéig fennállt.

Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója azt mondta: évente hatezer diák végez az intézményben, ilyen nagy létszám esetén nincs lehetőség az összes bizonyítvány automatikus ellenőrzésére – olvasható a baranyai napilapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik