Belföld

A kormány szerint sikeres a patikaliberalizáció

A patikaliberalizáció beváltotta a hozzáfűzött reményeket, hiszen nőtt a gyógyszertárak száma, és jelentősen javult a hozzáférés lehetősége a gyógyszerekhez - közölte a kormányszóvivő.

Budai Bernadett elmondta: a kormány 2006-os döntésének köszönhetően a gyógyszertárak között verseny alakult ki, ami magasabb színvonalú szolgáltatást eredményezett.

Hozzátette, hogy a 2007 előtt alapított patikák közül 55 éppen a versenyhelyzet éleződése miatt döntött a nyitva tartás meghosszabbítása mellett, és több gyógyszertár például házhoz szállítással bővítette szolgáltatásait.

Nem veszélyes a parikabezárás

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő kitért arra, hogy 50 gyógyszertár bezárt ugyan, de ezek elsősorban a nagyvárosokban működtek, így döntésük az ellátást nem veszélyezteti. Hozzátette azt is, ha együttesen veszik a közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak számát, akkor 2006 végéhez képest az idei év első felében több patika működött, mint korábban.

Budai Bernadett a jelentés alapján hangsúlyozta: főleg a kisebb településeken élők mindennapjait könnyíti meg, hogy a vény nélkül kapható gyógyszereket már nemcsak a patikákban, hanem máshol, például drogériákban és benzinkutaknál is meg lehet vásárolni. Megjegyezte, jelenleg 693 helyen lehet vény nélkül kapható gyógyszereket vásárolni az országban.

A gyógyszerészek nem ilyen optimisták

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta, hogy a liberalizáció kezdetétől folyamatosan jelezték az új szabályozás káros oldalait. Jelzésük be is igazolódott a 2007 év gazdasági mutatóit nézve, a gyógyszertáraknak 20 százalékot meghaladó fedezetcsökkenéssel kellett számolniuk.

Ez számos esetben, leginkább a kisebb forgalmú vidéki gyógyszertáraknál a működőképesség határára juttatta a patikákat, s több száz veszteséges gyógyszertár volt a tavalyi évben – fejtette ki a szervezet elnöke, hozzátéve: ez a folyamat az idén is folytatódik.

Kitért arra is, az egészségügyi miniszter által kezdeményezett vizsgálat a létesített gyógyszertárak körében azzal az eredménnyel zárult, hogy a többletszolgáltatásokat a lakosság valójában nem igényelte. Horváth Tamás szerint az is látható, hogy a létesült patikák túlnyomó többsége az amúgy is jól ellátott, nagy forgalmú helyeken található, az ellátást tehát azokon a helyeken, ahol eddig nem volt megfelelő a hozzáférés, nem javította.

Dilettáns döntés?

A Fidesz szerint a patikaliberalizációról szóló kormányzati döntés dilettáns, az emberek érdekeit figyelmen kívül hagyó intézkedés. A kormány ismét sikerpropagandát próbál kifejteni egy olyan területen, ahol semmi alapja sincs az öndicséretnek.

A kormány a gyógyszerészekkel és a betegekkel áll vitában, a valóság ugyanis az, hogy számos vidéki kis gyógyszertár került a működésképtelenség szélére a kormány egészségügyi ámokfutása miatt. Az új szabályozás miatt idén újabb kis patikák kerülhetnek bezárásra, még tovább nehezítve ezzel a vidéken élő emberek helyzetét.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.