Belföld

Itthon is érződik a romániai Tisza-szennyezés

admin
admin

2008. 07. 28. 12:07

A Romániában történt nehézfém-szennyezés után megkezdődött a Tisza vizének ellenőrzése a folyó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határszelvényében: az első vizsgálat a kadmium szintjének a megengedettnél nagyobb, de az egészségügyi határértéknél alacsonyabb emelkedését mutatta ki.

Mint a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetője elmondta, a cinkcsoportba tartozó, ezüstfehér színű, puha, nyújtható fémből, amelynek vízben oldható vegyületei mérgezőek, a megengedettnél “picivel magasabb” mennyiség volt a Tisza vizében.

Nem jelent veszélyt

Szentesi Péter az első laboratóriumi eredménnyel kapcsolatban hangsúlyozta: a vízben talált kadmium mennyisége az egészségügyi határérték alatti volt, így veszélyt nem jelent.

Szentesi Péter elmondta: a nyíregyházi felügyelőség a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium rendelkezése alapján vasárnap óta ellenőrzi a Tisza vízminőségét, rendszeres mintavétellel és laboratóriumi vizsgálattal.

A tárca azután döntött a folyamatos ellenőrzésről, hogy a romániai Borsabányánál egy gátszakadás után a Csiszla-patakba nehézfémeket tartalmazó zagy került, amely a Visó folyón keresztül elérheti a Tiszát.

Kiszámíthatatlan az árhullám

A szabolcsi környezetvédelmi felügyelőség vezetője szerint a Tiszán vonuló árhullám sebességének kiszámíthatatlansága miatt egyelőre nem lehet tudni, hogy a szennyezés mikor éri el a folyó magyarországi szakaszát. Az első laboratóriumi vizsgálat során talált, magasabb szintet elérő kadmium nagy valószínűséggel nem a hét végi borsabányai gátszakadás után került a folyóba.

A Tiszából hétfőn többször vesznek mintát, s a várhatóan változó értékek jelezhetik majd a szennyeződés megérkezését a magyarországi folyószakaszra.

Szentesi Péter úgy vélte: a tiszai árhullám jelentősen felhígíthatja a nehézfém-szennyeződést, s ezáltal remélhetőleg nem, vagy csak kismértékben keletkezik környezeti kár.

2000-ben kétszer szennyeződött

A Tiszán 2000 februárjában ciánszennyeződés okozott a becslések szerint mintegy kétmilliárd forintos kárt az élővilágban, akkor földcsuszamlás miatt egy román-ausztrál vállalat derítőjéből jutott ciánvegyület a Lápos, majd a Szamos folyón át a vízbe.

Ugyancsak 2000-ben, márciusban szintén romániai eredetű nehézfém-szennyeződés vonult le a Tiszán, akkor is árhullám közepette, így csak kisebb károk keletkeztek.

A Tiszáról további érdekes információkat a FigyelőNet Vizes Hetek aloldalán tudhat meg!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.