Belföld

Más biztosítót kell keresniük a MÁV Biztosítósoknak?

admin
admin

2008. 07. 24. 20:03

Egyelőre bizonytalan a MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) üzletágának sorsa. Először úgy volt, hogy a felügyelet új pályázatot ír ki, de miután a tagok nem hajlandók pótdíjat fizetni, lehet, hogy mégis más biztosítót kell választaniuk az ügyfeleknek.

Egyelőre a bizonytalanság a biztos a MÁV Biztosító további sorsával kapcsolatban. Korábban azt írtuk, hogy:
„A közgyűlés kötelezi a MÁV ÁBE vezetőit, hogy a kgfb állomány átruházására új pályázatot írjon ki független nemzetközi könyvvizsgáló által jóváhagyott, ellenőrzött számadatok alapján” – szól a határozati javaslat, amelyet a közgyűlés döntő többséggel, 175 igen szavazattal fogadott el.

A napirend keretében Gazda Pusztai Sándor felügyeleti biztos számolt be a kgfb állomány átruházásának sikertelen pályázatáról. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által előírt pályázaton hat biztosító – a Signal, a KÖBE, az Union, a Genertel, a Magyar Posta és a K&H Biztosító – vizsgálta át az adatszobában a MÁV ÁBE-t, végül azonban egyikük sem tett ajánlatot.

Visszavonják az engedélyt?

A KPMG készített egy tanulmányt a kgfb állomány kockázatáról. A pályázók ezt megkapták, és további kifogásokat tettek. Ilyen kifogás volt, hogy magas a kárgyakoriság, az informatikai rendszer rossz, magas lenne az átvételi költség, az állomány az év végén elhagyná az egyesületet, továbbá magas a teher kocsik és kamionok aránya – közölte Feróné Szép Rita, a másik felügyeleti biztos.

A közgyűlésen kiosztották az egyesület első féléves mérlegét, ebben az eszközök, illetve a források 5,2 milliárd forintot tesznek ki. Az eszköz oldalon a befektetések állománya 2,3 milliárd, a követeléseké 2 milliárd forint. Az egyesület saját tőkéje mínusz 5,5 milliárd forint. Az eredménytartalék mínusz 4,1 milliárd forint, a mérleg szerinti eredmény 2,1 milliárd forint. A 10 ezer darab függő kár tartaléka 9 milliárd forintot tesz ki.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azt javasolta az egyesületi tagoknak az első sikertelen eladási kísérlet után, hogy vállaljanak 20-30 ezer forintos pótbefizetést fejenként, így a biztosító az év végéig működőképes maradna, akkor pedig a felügyelet visszavonja a cég működési engedélyét, vagyis a biztosítottak új kötelező után nézhetnek.

A pótbefizetés elmaradása esetén a tagoknak a következő kockázati időszakra más biztosítóhoz kell szerződniük. Az addig okozott károkat az egyesület fizeti, amíg arra futja a pénzéből, azután a károkozók maguk fizethetnek.

Elvetették a befizetést

Bársony Csaba egyesületi tag a közgyűlésen azt a javaslatot tette, hogy a MÁV ÁBE szüntessen meg egyes, az alapszabályában felsorolt tevékenységeket, tudomásul véve, hogy ahhoz a PSZÁF hozzájárulása szükséges. A javaslattevő így akart tiszta helyzetet teremteni, ami ellen mások azzal érveltek, hogy ez elmosná a felügyelet felelősségét a kialakult helyzetért.

A közgyűlés 183 igen, 53 nem és 8 tartózkodás mellett a javaslatot elutasította. A felügyeleti biztos javaslatot tett az alapszabály olyan módosítására, amely lehetővé tenné a pótbefizetést, amennyiben az egyesülés más forrásai nem elegendőek a tárgyévi kötelezettségek teljesítéséhez. A pótbefizetés maximuma az éves befizetés 50 százaléka lehetett volna, de a közgyűlés 206 nem szavazattal elvetette a pótbefizetést.

Ez viszont azt is jelentheti, hogy a MÁV ÁBE ügyfeleinek más biztosítókhoz kell szerződniük, amit persze a felügyelet ilyen irányú határozatának kell megelőznie

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(L to R) Members of "Generation Basic Income" Daniel Haeni, Pola Rapatt, Marilola Wili and Che Wagner pose with eight million coins of Swiss five-cent in a vault on December 3, 2013 in Basel, inside a bank safe that will both go on sale on a luxury website. The 15 tons coins were dumped by a truck last october in front of the Swiss house of Parliament in a symbolic gesture when the activists submitted over 130,000 signatures to organize a nationwide referendum guaranteeing all Swiss nationals a basic income of CHF 2,500 a month (2,700 USD). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.