Belföld

Beomlott az épülő M6-os alagútja

Csütörtökön hajnalban beomlott az épülő M6-os autópálya egyik alagútja Bátaszék térségében, személyi sérülés nem történt.

Az esőzések következtében meglazult talaj miatt omlott be az egyik épülő alagút, a balesetben nem történt személyi sérülés – mondta el a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A katasztrófavédelem megyei ügyeletén is megerősítették a hírt, de mint mondták, nem volt szükség a tűzoltók beavatkozására.

100 méter hosszú kráter (Fotó: MTI)

100 méter hosszú kráter (Fotó: MTI)

Az építtető konzorcium közleményben tudatta, hogy hajnalban beomlott az M6/M60 autópálya Szekszárd és Bóly közötti szakaszán épülő egyik alagútjának egy kis része. A Bátaszék névre keresztelt, a tervek szerint “A” jelű alagút beomlása előtt a szakemberek szerint már látható volt, hogy az alagút egy részének szerkezete több helyen megrepedt, ezért az esemény bekövetkeztekor az alagútban már nem volt munka, a gépeket kihozták. Személyi sérülés nem történt, a munkagépekben anyagi kár nem keletkezett – áll a közleményben.

Kráter keletkezett

Az alagút déli portáljától számítva 520-570 méterre, mind a keleti, mind a nyugati járat, mintegy 100-100 méter hosszan omlott be. A járatok fölött mintegy 100 méter hosszú, 40 méter széles és 10-15 méter mély kráter keletkezett.

A vállalkozó az alagútépítési munkákat azonnal leállította, a munkaterületet lezárta és értesítette a hatóságokat, a vizsgálatok elkezdődtek. Az omlás helyszíne felett egy kajszibarack ültetvény volt, melynek tulajdonosát a vállalkozó szintén értesítette.

Vizsgálják az esetet

Jelenleg az alagútba senki nem mehet be, a további repedéseket, mozgásokat a szakemberek a felszínen figyelik, az időjárás javulását követően, a vizsgálatok eredményének ismeretében lehet majd megkezdeni újra a munkálatokat.

Az anyagi kár mértékének meghatározása folyamatban van. A bányakapitányság szakemberei megkezdték a vizsgálatot, ezt követi a közlekedési hatóság és a tervezők helyszíni vizsgálata, csak ezután kerülhet sor a technológiai javítás költségeinek meghatározására – közölte Rakita András, az építtető Mecsek Construction Group főmérnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik