Belföld

Utakon töltik a rendőrök a hétvégét

Fokozott rendőri jelenlét lesz a nyár végéig a főváros be- és kivezető útjain, főleg az autópályákon: péntek délután és szombat délelőtt a Budapestről kifelé haladó forgalmat, vasárnap délután a fővárosba tartó forgalmat segítik a rendőrök, szükség esetén forgalomirányítással.

Soós Zoltán főhadnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Közlekedésrendészeti Főosztályának előadója emlékeztetett rá: nyáron jelentősen megnő az utakon közlekedő autók száma, ez indokolja, hogy a rendőrség ebben az időszakban fokozottan segítse a forgalmat.

A forgalom segítése egyrészt azt jelenti, hogy a rendőrök jelen vannak a “kritikus kereszteződésekben” és biztosítják, hogy azokban senki ne “ragadhasson be”; addig nem engedik be az autókat, amíg a már a kereszteződésben lévők azokat nem hagyták el – mondta.

Hozzátette: máskor pedig arra van szükség, hogy a forgalmat gyorsítsák a rendőrök. Ekkor a jelzőlámpát felülbírálva vagy a jelzőlámpát kikapcsolva beállnak a kereszteződésbe és az adott helyzethez igazodva irányítják a forgalmat, növelik az áthaladási időt egy adott irányból érkező járműveknek.

Légi segítség

A közlekedésrendészet járőreinek munkáját segíti a Légirendészeti Parancsnokság szolgálati helikoptere, amely pénteken délután a fővárosból kivezető, vasárnap, a délutáni órákban a fővárosba vezető utak felett ellenőrzi a forgalmat.

A helikopterrel végig lehet repülni Budapest felett, látni lehet, hol torlódik fel a forgalom, hol van baleset. Ezekről – illetve arról, hogy hol lenne szükség baleseti helyszínelőre, vagy forgalomirányításra – tájékoztatják az ügyeletet, az továbbítja a parancsnoknak, aki intézkedik és rendőrt küld a helyszínre – mondta.

Problémás szakaszok

Hozzátette: általában a fővárosba vezető és onnan kivezető utak – elsősorban az autópályák – a “problémásak”, ezekre a szakaszokra mindig küldenek rendőröket.

Természetesen emellett a közlekedési rendőrök odafigyelnek a szabálysértésekre is: amikor például kisebb a forgalom, sebességméréseket végeznek. Ezzel is a balesetek számának csökkenését kívánja elérni a fővárosi rendőrség, mivel az utak melletti rendőri jelenlét önmagában is a szabályok betartására ösztönzi az autósokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik