Belföld

Haza kellene jönni Afganisztánból?

A Magyar Honvédség NATO-beli megítélését nem befolyásolná, ha visszahívná tűzszerészeit Afganisztánból. A megtalált robbanóeszközöket különösebb vizsgálat nélkül, messziről kellene megsemmisíteni – vélik szakértők.

A közelmúltban egy hónapon belül két magyar tűzszerész halt meg Afganisztánban, legutóbb múlt hét szombaton, amikor a 32 éves Nemes Krisztián egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét.

Fel kellene dolgozni a tapasztalatokat

Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint a merényletek elkövetői nem értékelnék sikerként, a katonák megfutamodásaként, ha a magyarok feladnák a tűzszerészeti feladatokat Afganisztánban, hiszen tevékenységüket azonnal átvennék más NATO-katonák. A NATO tudomásul venné, ha Magyarország visszahívná a tűzszerészeit. Ha így döntene a szaktárca, az érdemben nem befolyásolná a magyar katonák megítélését – mondta.

Nem tartok attól, hogy ezek a merényletek hosszú távon demoralizálnák a Magyar Honvédséget, az Afganisztánban dolgozó katonákat – fogalmazott. A szakértő ugyanakkor aggasztónak tartja, hogy a honvédségben nincs jól megoldva, nincs intézményesítve a missziókban szerzett tapasztalatok feldolgozása, leírása és publikálása. Véleménye szerint a katonák által megszerzett tapasztalatokat nem csak a következő váltás állományának kell átadni, hanem a honvédség tisztjeinek, sőt a katonai felsőoktatás hallgatóinak is.

Távolról kell megsemmisíteni

Amikor a magyar lakosság először szembesül egy katonai misszióban történt halálesettel, akkor megdöbben, de ha nem ismeri a történtek pontos körülményeit, akkor sokkal jobban felháborodik. A honvédelmi tárcának sokkal nyitottabban kellene kezelnie a külföldi missziók történéseit, mert a lakosság alultájékozott, sokan nem tudják, mi történik Afganisztánban.

Turai Lajos tűzszerész szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy gyakorlatilag nem létezik két egyforma házilag készített robbanóeszköz, az ilyen szerkezeteket inkább jobb azonnal megsemmisíteni, mint nekiállni a hatástalanításuknak. Afganisztánban nem kellett volna közelről vizsgálni a megtalált robbanóeszközt, hanem a rendelkezésükre álló távirányítható robot segítségével egy robbanótöltetet kellett volna elhelyezni rajta, majd felrobbantani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik