Belföld

Vádat emeltek Tomcat ellen

admin

2008. 07. 18. 14:43

Közveszélyokozás, valamint robbananyaggal és robbanószerrel visszaélés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az interneten Tomcat néven publikáló blogger, Polgár Tamás ellen.

Tomcat egy tavalyi, a II. világháború befejezésének évfordulójára meghirdetett rendezvényt akart megzavarni az általa készített robbanóanyaggal.

A Fővárosi Főügyészség pénteken tudatta az MTI-vel: benyújtották a vádiratot az ügyészség által következetesen P. Tamásnak nevezett férfi ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A vádirat szerint a férfi tavaly május 8-án “különféle anyagok felhasználásával (kálium-nitrát, kristálycukor, ventilált kénpor, vas-oxid-por, alumíniumpor) robbanóanyagnak minősülő elegyet készített, azt tartóedényekbe töltötte, amelyekbe az elegy megszilárdulása előtt gyertyabelet, illetve gyújtózsinórt helyezett el”.

A főügyészség álláspontja szerint “az előállított elegyek alkalmasak voltak arra, hogy felrobbanásuk esetén közveszélyt okozva a környezetben lévő éghető tárgyakat felgyújtsák, illetve függőlegesen kifröccsenve, a környezetben lévők testére tapadva súlyos égési sérülést okozzanak”.

A vád szerint a férfi az elkészített elegyek meggyújtásával és felrobbantásával egy május 9-ei, a Duna pesti alsó rakpartjára tervezett, a II. világháború befejezésének évfordulójára meghirdetett rendezvényt akart megzavarni. A Büntető törvénykönyv szerint aki robbanóanyagot, robbantószert vagy ezek felhasználására szolgáló készüléket engedély nélkül készít, megszerez, tart, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A rendőrség idén áprilisban javasolt vádemelést az ügyben Tomcat és két társa ellen. Az ügy előzménye az volt, hogy 2007. május 8-án, az esti órákban állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy a bejelentő egy csepeli panelház liftjében együtt utazott egy számára ismeretlen férfival, aki egy műtrágyás zsákot vitt, valamint egy hátizsák volt nála, amelyből drótok lógtak ki. Közben telefonált, és a telefonba csak annyit mondott, hogy “ma este robbantunk”. Ezt követően, a liftből kiszállva, bement az egyik emeleti lakásba.

A bejelentést követően a panelházhoz érkező rendőrök a lépcsőházban felfigyeltek P. Tamásra, akit igazoltattak, majd intézkedést kezdeményeztek a bejelentő által megnevezett lakásban, ahol egy nő és egy férfi tartózkodott. A rendőrök a lakás konyhájában különböző vegyi anyagokat találtak.

Tomcatet és két társát a rendőrök előállították, és közveszélyokozás előkészületének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették őket. A rendőrség később Tomcat gyanúsítását megváltoztatta, és terrorcselekmény előkészületével gyanúsította meg a férfit, az ügyészség azonban közveszélyokozás, valamint robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés miatt emelt vádat a férfival szemben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.