Belföld

Ukrajnából jön a balatoni süllő

Négy fejezet ember és hal balatoni küzdelméről. Az erőviszonyokat tekintve több tízezer horgászbot áll szembe több száz tonna busával, keszeggel és egyéb zsákmánnyal. De a legtöbb halnak az éjszakai háló a végzete.

Halászok

A Balaton halállományának hasznosítása a jövőre 110 esztendős Balatoni Halászati Zrt. kezében van. Értelemszerűen az ő feladatuk a halászat is, amely a tavon meglehetősen egysíkú. Tavaly ugyanis 353 tonna halat fogtak ki a tóból és ebből 292 tonna volt a busa, 52 tonna pedig a keszeg. Vagyis más hal elvétve akad a halászok hálójába. Szakál Tamás, horgászturisztikai menedzser szerint a busa túltengést az okozza, hogy ezt a halfajt speciális módon, kizárólag éjszaka és állított hálóval halásszák.

Keszegből is sok van (Fotó: MTI)

Keszegből is sok van (Fotó: MTI)


vizes hetek a figyelőneten

Vizes hetek sorozatunkban bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket. Megmutatjuk, milyen gasztronómiai, természeti csodáknak adnak otthont, hogyan illeszkednek hazánk gazdasági és üzleti életébe, válogatunk a vízhez köthető szabadidős és kulturális tevékenységekből, de sorra vesszük a köréjük font legendákat, hiedelmeket is. Elsőként a Dunáról, majd a Balatonról írunk, utána a Tisza és a hazai gyógyvizek kerülnek sorra.


Horgászok

25-28 ezerre teszik azoknak a számát, akik egész éves horgászengedéllyel a birtokukban lógatják a botot a tó körül. Ehhez még hozzájönnek az egy-, három- és tíznapos engedélyek, így egy évben összesen kilencvenezer körüli papírt állít ki a hatóság. Igaz, ebből nehezen következtethetünk a horgászok számára, hiszen sokan többször egy napra szerelik fel a csalit. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy-egy nyári hétvégén 20-25 ezren horgásznak a Balatonon.

Orvhorgászok

Számuk felbecsülhetetlen, ahogy az általuk okozott kár is. A Balatoni Halászat Zrt. számításai szerint évi ötszáz millió forintot is meghaladja az a rombolás, amit a tilosban horgászók okoznak. Arra azonban becslések sincsenek, mekkora pusztítást okoznak azok, akik ívási időszakban tizedelik az állományt. Szakál Tamás szerint az orvhalászok két típusba tartoznak: vannak, akik csak a „brahi” kedvéért fognak egy-egy halat, míg a másik véglet, aki a saját embereivel végezteti el a nagyüzemi lopást. Előbbieket a rendszeres ellenőrzések is elriaszthatják, utóbbiakat gyakran a rendőrség sem tudja.

Halak

halfogás 2007-ben

Busa 292 tonna

Keszeg 52 tonna

Süllő/fogas 44 mázsa

Ponty 14 mázsa

Amúr 800 kg

Harcsa 340 kg

Csuka 40 kg

Ha Balaton, akkor hekk, pedig a hekknek nevezett szürke tőkehal a tengerben él. Balaton-parti elterjedését két okkal magyarázzák: alig van benne szálka és – mivel nagy mennyiségben halásszák – olcsóbb volt a balatoni halfajtáknál. A balatoni vendéglőkben népszerű a balatoni süllő is. Az ilyen néven felszolgált halak azonban Szakál Tamás szerint nem mindig Közép-Európa legnagyobb tavából származnak, hanem Ukrajnából. Süllőt ugyanis egy év alatt mindössze 44 mázsát fogtak ki a Halászati Zrt. emberei, ami töredéke annak a mennyiségnek, mint amennyit az éttermekben balatoni süllő néven felszolgálnak.

Folyóinkról és tavainkról még többet a FigyelőNet Vizes Hetek aloldalán olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik