Belföld

Meglett Nyári Pál ellopott szobra

Megtalálták Nyári Pál bronzszobrát, amelyet Nyáregyházán loptak el július 9-én. A tettes előzetes letartóztatásban van.

A Pest megyei település főterén álló szoborra vonóhorgot kötöttek, autóval lerántották a talapzatról és elvitték. A kocsi rendszámának töredékét feljegyezte egy közelben lakó nyugdíjas rendőr, ennek alapján indult a nyomozás.

A 20 éves tettest még aznap délután elfogták monori lakásán, ám a szobor hollétéről a fiatalember nem volt hajlandó információt adni. Kiderült viszont, hogy körözik, az udvarán egy lopott motorkerékpárt is találtak a rendőrök.

A tettes azt mondta, hogy a szobrot eladta egy ismeretlennek a fővárosban. Végül Nyáregyháza mellett egy bokros területen találták meg a szobrot, a rendőrök a nyomok alapján feltételezik, hogy az illegális színesfém-kereskedő megijedt és ott hagyta a bronzból készült alkotást. Most őt is keresik.

Nyári Pál az 1848-as forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakja volt, Nyáregyháza szülöttje, az Országos Honvédelmi Bizottság tagjaként vált híressé. Bronzszobra a lopás következtében kismértékben megrongálódott. Apró restaurálási munka után már a jövő héten visszakerülhet eredeti helyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik