Belföld

FBI-nyomozás a HM tankszállítóinál

Nyomozást indít a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) annak az amerikai fegyverkereskedő cégnek a vezetője ellen, amely részt vett a 77 darab magyar T-72-es harckocsi Irakba juttatásában is 2005-ben - írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

Curt Weldon volt republikánus szenátort, a Defens Solutions nevű cég vezetőjét azzal vádolják, hogy egy orosz cég közreműködésével terroristák támogatásával vádolt államokba is fegyvert szállítottak – írta a napilap.

A magyar kormány 2005-ben adott ajándékba 77 darab T-72-es harckocsit az iraki hadseregnek, de az üzletben az amerikaiak által választott résztvevőként a Defense Solutions is részt vett. Az amerikai cég több százezer dollár értékben újítatta fel a járműveket a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik cégével, a HM Currus Zrt.-vel – tette hozzá a Magyar Nemzet.

A felújítást végző cég vezetőjének édesapja, Füzesi István a lap információi szerint orosz üzletemberek közreműködésével hozott létre cégeket, amelyek egyebek mellett fegyverkereskedelemmel is foglalkoztak.

A HM annyit közölt az FBI-vizsgálattal kapcsolatban, hogy a szaktárca az amerikai kormánnyal kötött megállapodást, a Defense Solutions-szel nem volt közvetlen kapcsolatuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik