Belföld

Mikola is privatizált a HospInvesttel?

Mikola István egy volt cégén keresztül részt vett a kiskunhalasi kórházat privatizáló HospInvestben a Heti Válasz tényfeltáró cikke szerint. Igaz, amikor miniszter lett, cégét családjára ruházta át, és még a kiskunhalasi kórház működtetésbe vétele előtt kiléptek a privatizáló vállalkozásból.

A Fidesz elnöksége vizsgálatot indított, Orbán Viktor levelet írt az egrieknek azt követően, hogy Mikola István az Egerben nagy botrányt kavart HospInvestet méltatta, s azt hangoztatta, van helye az egészségügyben a magántőke bevonásának.

A Kiskunhalason történtek azért is váltottak ki indulatokat, mert ez a kórház a HospInvest zászlóshajója. 2004-ben húsz évre kapták meg a működtetés jogát, s az ügyletet azzal indokolták, hogy a városnak nincs pénze a kórház fejlesztésére. Az Állami Számvevőszék azonban leszögezte, hogy pénze a cégnek sem volt, mivel a fejlesztéseket hitelből hajtotta végre – és az egészségbiztosítási finanszírozásból törlesztett –, de így is csak töredékét teljesítette vállalásainak. A vállalkozás maga is elismeri, hogy nem volt képes teljesíteni kötelezettségeit, ezért maga kérte szerződése módosítását – írta a Heti Válasz legfrissebb száma.

A szerződést azonban a várost 2006 óta vezető fideszes többségű önkormányzat sem mondta fel. Ha megtették volna, a társaság el sem indulhatott volna sem az egri, sem a kazincbarcikai első pályázaton. A kiskunhalasi Fidesz helyi érdekekkel magyarázza döntését; a szerződésbontás másfél milliárd forint anyagi terhet okozott volna a rendkívül előnytelen feltételek miatt.

Mikola is magánosított?

A Heti Válasz információi szerint a kiskunhalasi kórházat annak idején két társaság privatizálta: a HospInvest és a szintén a cégcsoporthoz tartozó Halas-Med Kht. Utóbbit kifejezetten erre az ügyletre hozták létre még 2000-ben.

A céget a HospInvest-csoport laborcégei és a mellrákszűrésre szakosodott MaMMa Klinika Rt. – mai nevén: MaMMa Egészségügyi Zrt. – alapította. A MaMMa Klinikának pedig kisebbségi részvényese volt Mikola István családi vállalkozása, a Phonendoscop Kft.

Családban maradt

2000 novemberében Mikola Istvánt egészségügyi miniszterré nevezik ki, így tulajdonrészét a Phonendoscop Kft.-ben gyermekeinek és feleségének adta át. Ám a cégbírósági iratok tanúsága szerint a családi vállalkozás egészen 2001 októberéig részvényese marad a Mamma Klinikának és azon keresztül a Halas-Med Kht.-nek.

A kiskunhalasi kórház magánosítása elhúzódott, és 2004-ben, amikor az ügylet létrejöhetett, a MaMMa Klinika már kiszállt a Halas-Medből. Így a volt egészségügyi miniszter csak a kiskunhalasi privatizáció kezdeti lépéseinél volt jelen a háttérben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik