Belföld

Bencze új rendészeti stratégiát akar

Új, a választási ciklusokon átívelő rendészeti stratégiára van szükség - jelentette ki Bencze József országos rendőrfőkapitány csütörtökön egy budapesti tanácskozáson.

Szükség van a rendészeti társadalmi munkamegosztás újragondolására: át kell tekinteni, mi az egyes szereplők feladata, milyen jogalkotás és szervezeti átalakítás szükséges ahhoz, hogy hatékony választ lehessen adni a XXI. század kihívásaira – jelentette ki Bencze József országos rendőrfőkapitány az új rendészeti stratégia kialakításáról rendezett tanácskozás megnyitójában.

A főkapitány A szabadság rendje című országos rendészeti koordinációs és konzultatív találkozón elmondott beszédében felhívta a figyelmet arra: rendkívül fontos, hogy a most kezdődő együttgondolkodás nyomán a választási ciklusokon átívelő rendészeti stratégia szülessen, amelyet széles politikai konszenzussal fogadnak el a döntéshozók, és így nem írják át majd évente-kétévente a rendészeti stratégia irányát.

Védettek vagyunk

Bencze József szerint a biztonság iránti igények olyan szubjektív igények, amelyek a büntető törvénykönyv tényállásaiban meg sem fogalmazódnak. Azt mondta, a biztonság annak a tudata, hogy “védettek vagyunk a létbizonytalansággal szemben és biztosak vagyunk abban, hogy a jövőben képesek leszünk alapvető szükségleteinket kielégíteni”.

Hozzátette: a közbiztonság pedig “kollektív társadalmi termék”, amely az egyén és közösségek tevékenységéből, az önkormányzati és hatósági szervek intézkedéseiből, a magánbiztonsági piac által nyújtott szolgáltatások összességéből alakul ki.

Diszfunkció

Kijelentette: a közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, az állam rendfenntartó funkcióinak gyakorlásánál – ezen belül a rendőrség tevékenysége során – jelentős, társadalmi visszhangot kiváltó zavarok keletkeztek. Mint mondta, ez a “diszfunkció” nem új keletű, a társadalmi struktúrát érintő mélyreható okai vannak.

Az évszázadok óta felhalmozott tudás nem elég ahhoz, hogy korunk biztonsági kihívásaira megfelelő választ adjunk, nem mindig vagyunk képesek megismerni a bűnözés okait, megfelelően értelmezni a bűnözői magatartást és ésszerűen büntetni a bűnösöket – indokolta az új rendészeti stratégia megalkotásának szükségességét Bencze József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik