Belföld

Széles segítene a romákon

Többek között Tőkés László és Széles Gábor is felszólalt azon a kerekasztalbeszélgetésen, amelyen a romák integrációjára igyekeztek megoldást találni. Véleményük szerint jelenleg elfolyik az erre a célra szánt pénz. Széles Gábor már benyújtotta javaslatát Orbán Viktornak.

A nemzeti összefogás jegyében konkrét javaslatokat fogalmazott meg a romák társadalmi integrációjára a kormány részére a Járóka Lívia és Tőkés László európai parlamenti képviselők által vezetett kerekasztal.

A jobboldali politikusok, civil szervezeti vezetők és szakértők részvételével zajlott tanácskozáson a résztvevők dokumentumba foglalva leszögezték: a magyarországi cigányság társadalmi integrációja nemzetpolitikai kérdés, nem szabad “pártpolitikai manipulációk” szintjére lealacsonyítani, mesterséges társadalmi feszültségkeltés eszközeivé tenni.

E mellett nemzetstratégiai kérdésnek is tartják a romaügyet, mivel a határok feletti nemzetegyesítés politikájának szerves része. Mivel Európában mintegy 11 millió cigány él, európai roma stratégiai tervet kell kialakítani – fogalmazták meg.

Láthatatlan dolgokra megy el a pénz

Járóka Lívia, néppárti képviselő szerint új alapokról kell kezdeni a roma stratégia kidolgozását. Magyarországon – az ÁSZ-jelentés is rámutatott -, a romaprogramokra szánt 120 milliárd forintos keretösszegnek nem volt hatása, láthatatlan dolgokra, programokra ment el a pénz.

Meg kell találni a módot arra, hogy a munkaerőpiacra visszatérjenek az emberek, a következő generáció ne legyen munkanélküli – mondta a Fidesz színeiben mandátumot nyert képviselő.

Széles dolgozott ki javaslatot

A kerekasztal a kormánynak azt javasolja, nevesített roma célú támogatásokra, civil szervezetek bevonásával hatékony monitoring-rendszerre, a cigányság munkanélküliségének kezelésére van szükség, e mellett a falvakban “a fokozódó feszültségek enyhítésére” körzeti megbízottak kinevezése szükséges.

Széles Gábor, a Gyáriparosok Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke azt mondta: Orbán Viktor Fidesz-elnök felkérésre egy olyan “pragmatikus programtervet” készített, amelyben konkrét megoldások vannak a cigányság foglalkoztatásának azonnali megoldására.

Hozzátette: az általa készített és az ellenzéki pártvezetőnek egy hónapja átadott program lehetővé tenné, hogy 100 ezer munkahelyet teremtsenek azonnal.

A mezőgazdaságban foglalkoztathatnák

A konkrét részleteket nem ismertetve, szavaiból kiderült, a megoldást a mezőgazdasági, termelői foglakoztatásban látja. Széles Gábor megjegyezte: a problémát nem lehet a szőnyeg alá söpörni, a megoldás nemcsak a mostani, hanem a következő kormány felelőssége is.

Hozzáfűzte, az egyházak és a civil szervezetek “missziós segítségét” is igénybe veszik, mert véleménye szerint a két szervezetet már eddig is hidat képzett a társadalom tagjai, így a romák és nem romák között.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, a Lungo Drom elnöke a tanácskozáson arról beszélt: a cigányság ügyét nem szabad a homoszexuálisok, más kisebbségek, vagy a fogyatékkal élők ügyével közösen kezelni. A roma származású politikus véleménye szerint a kormánynak nem a magyar gárdával és magyar chartával kellene foglalkoznia, hanem valós, és látható programot végrehajtania.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.