Belföld

Törvényt módosítana a melegekért Gyurcsány

admin
admin

2008. 07. 10. 14:44

Az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés jogát, de a hétvégi melegfelvonuláson történtek után át kell tekinteni, hogy szükség van-e egyes jogszabályok módosítására - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök a közjogi méltóságokkal tárgyalt csütörtökön, ahol egyetértettek abban, hogy közös felelősség és kötelesség fellépni az erőszakos cselekmények és kirekesztő nézetek ellen. Az igazságügyi és rendészeti miniszter – a szombati melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatos – gyorsjelentését Gyurcsány Ferenc már a találkozó előtt megkapta, az ügyészségére még vár. A két jelentés tartalmáról péntek reggel tájékoztatja a nyilvánosságot – mondta a kormányfő.

A megbeszélésen Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettese vett részt. A közjogi méltóságok abban állapodtak meg, hogy megbeszélésük után a kormányfő ismerteti álláspontjukat az újságíróknak.

Gyurcsány Ferenc újságírókkal ismerteti a megbeszélés eredményét (fotó: MTI)

Gyurcsány Ferenc újságírókkal ismerteti a megbeszélés eredményét (fotó: MTI)

Mindegyikük számára egyértelmű, hogy a köztársaság legalapvetőbb jogai közzé tartozik a szólás és a gyülekezés szabadsága, ezeket oltalmazni és védeni kell. Alapvető joga minden polgárnak, hogy szabadon meghatározhassa, megélhesse nemzeti, vallási, kulturális hovatartozását, szexuális identitását – mondta a kormányfő.

Az alkotmány biztosítja a békés gyülekezés jogát, de úgy látják, hogy szükség van „itt-ott” pontosításra a részletszabályokban, példaként a büntető törvénykönyvet említette. Ebben a kérdésben a törvényhozásé a fő felelősség, a parlament munkáját a kormány kezdeményezésekkel fogja segíteni – mondta. A szombaton történtekről a kormányfő nem szeretne egyeztetni a parlamenti pártokkal, a jogszabályalkotásról, a gyülekezési törvényről azonban folytatni kell az ötpárti tárgyalásokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.