Belföld

Szonda-Ipsos: a balhé miatt mentek ki az ellentüntetők

A megkérdezettek relatív többsége, 38 százaléka szerint "nem kellene a melegeknek ilyen kihívóan felvonulniuk", 74 százalék szerint pedig az ellentüntetők "csak a gyűlölködés, a balhé kedvéért" mentek az utcára - áll a Szonda Ipsos és a Magyar televízió Este című műsorának közös felmérésben.

A kedd esti műsorban ismertetett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 22 százaléka közömbös az ügy iránt, 21 százalékuk találta felháborítónak, hogy megtámadták a melegeket, 16 százalékuk pedig szintén felháborodott, de nem tudja, hogy kire haragudjon.

A két szervezet által megkérdezettek 74 százaléka szerint az ellentüntetők csak a balhé kedvéért, a gyűlölködés miatt mentek az utcára, 18 százalékuk pedig úgy látja, hogy a véleményüket, elveiket fejezték ki.

Mindenkit elutasítanak?

A radikálisok a kutatásban résztvevők 69 százaléka szerint minden másságot elutasítanak, nem toleránsak, 15 százalékuk szerint csak a melegek ellen tüntettek, 16 százalékuk pedig nem ismeri a céljaikat.

A válaszadók 47 százaléka leginkább azzal az állítással ért egyet, hogy a törvényeknek nem kellene megengedniük két ellentétes tűntetést egy helyen és egy időben, ugyanakkor 38 százalékuk azt válaszolta, hogy a törvények nem egyértelműek, és a rendőrség nem tudja eldönteni, hogy engedélyezze, vagy tiltsa az ilyen rendezvényeket.

Összesen 6 százalék vélekedik úgy, hogy a rendőrség képtelen az egyébként pontos törvényeket betartani, 5 százalék pedig úgy gondolja: a törvények pontosak, de egy melegfelvonulás “balhékkal” jár.

Inkább nem kellett volna engedélyezni

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség helyesen döntött-e, hogy engedélyezte mindkét rendezvényt, a válaszadók 39 százaléka válaszolt úgy, hogy jól döntött, de a két rendezvényt külön helyszínen kellett volna engedélyezni. A megkérdezettek 29 százalékának álláspontja szerint egyik rendezvényt sem kellett volna engedélyezni, 16 százalékuk szerint pedig alkotmányos joga mindenkinek, hogy ott tüntessen, ahol akar, ezért a rendőrség jól döntött, de a résztvevőknek számolniuk kell a következményekkel.

A megkérdezettek 14 százaléka szerint az először bejelentett felvonulást kellett volna engedélyezni.

A kutatás kitért az alkotmányos jogokra is, a felmérésben részt vevők 78 százaléka szerint az élethez és emberi méltósághoz való jog a fontosabb, 15 százalékuk szerint a szólásszabadság, 2 százalékuk szerint pedig a gyülekezési szabadság.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.