Belföld

Nem engednek teherautót a Szentendrei útra

Sem az óbudai önkormányzat, sem civil szervezetek nem támogatják az új fővárosi teherforgalmi stratégia azon pontját, amely szerint a Szentendrei úton haladna a teherforgalom - közölte Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármestere.

A polgármester elmondta, hogy amellett, hogy elutasították a nemzetközi tranzitforgalom Szentendrei útra terelését, néhány javaslatot is megfogalmaztak. Például javasolják majd, hogy csökkentsék az Árpád híd forgalmát oly módon, hogy a buszok használhassák a villamossíneket. Indítványozzák, hogy az iskolakezdéseket “zónásítsák”, így különböző időpontokban kezdődjenek az első órák, ezzel pedig akár az egész főváros reggeli forgalmát enyhíteni lehetne.

Az egyeztető fórumon olyan elképzelés is elhangzott, hogy a teherforgalom terelésén nem érdemes változtatni, amíg nem készül el az M0-ás hídhoz tartozó összekötő út. Jelenleg az M3-as autópályán, a Hungária körúton és az Árpád hídon halad a teherforgalom – tette hozzá Bús Balázs.

A fővárosi javaslat szerint a teherforgalom az M0-ás hídon, a Szentendrei úton és a Flórián téren keresztül jutna a Bécsi útra. Az elképzelés megvalósítása a III. kerületi önkormányzat szerint épület- és egészségügyi károkat okozna a környéken.

A polgármester elmondta: péntekig összegzik az önkormányzat javaslatait és megküldik azokat a Parking Kft.-nek.

Az egyeztetéseket az új teherforgalmi stratégiáról a Fővárosi Önkormányzat felhatalmazásával kezdte meg a Parking Kft. A kerületek a civil és a szakmai szervezetek véleményét július végéig összegzik. Ezt követően, október végén a közgyűlés elé kerülhet az egyeztetett tehergépjármű-forgalmi koncepció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik