Belföld

Kulcsár-ügy: Rejtő ártatlan az ügyvédje szerint

A Kulcsár Attila által elkövetett sokmilliárdos sikkasztás bűnsegédi alakzatával megvádolt Rejtő E. Tibornak, a K and H Bank volt vezérigazgatójának ártatlanságát hangoztatta védőbeszédében ügyvédje a Fővárosi Bíróságon kedden.

A védő szerint az ügyészség nem bizonyította Rejtő bűnösségét. A bankvezérnél nyilvánvalóan hiányzott a bűncselekményhez szükséges motiváció, hiszen kiemelkedően magas fizetése, prémiuma és jutalmai voltak, a sikkasztásban való közreműködéssel pedig ésszerűtlenül nagy kockázatot vállalt volna.

Munkában az ügyvédek (Fotó: MTI)

Munkában az ügyvédek (Fotó: MTI)

Az ügyvéd többórás védőbeszédében pontról pontra támadta a vád állításait, így például azt is, hogy Rejtő kivonta Kulcsár Attilát a bankvezetés irányítása alól.

Gondatlan pénzmosás

A szír El Abed Hassant az ügyészség nem szándékos, csupán gondatlan pénzmosással vádolja, ám az ügyvéd szerint védence a tőle elvárható gondosságot tanúsította az ügyben. El Abed Hassan a 2000 nyarán Kulcsár Attilával megkötött szerződés alapján számlákat nyitott különböző bankokban, ahová több száz millió forint érkezett.

Az ügyvéd szerint azonban a szír pénzváltónak nem kellett tudnia, hogy a Kulcsártól érkező pénzek bűncselekményből származnak, különös tekintettel arra, hogy ezt a bűnüldöző hatóságok a számlavezető bankok szakképzett munkatársainak sem rótták fel, továbbá Kulcsár ügyfeleinek sem, akik a portfoliószerződések alapján egy taxistól rendszeresen kapták nejlonzacskóban a milliós hozamokat.

Az ügyvéd úgy látja, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt emelt vád elévült, ezért ebben a vonatkozásban az eljárás megszüntetését kérte. El Abed Hassan védője arra is felhívta a figyelmet, hogy ügyfele a vádlottak közül messze a leghosszabb időt töltötte előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben.

Jogosulatlan használat

A 2003 nyarán kirobbant brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat az ügyészség sokmilliárdos sikkasztás, pénzmosás és más bűncselekmények miatt. A vád szerint Kulcsár Attila a K and H Equitis brókercégnél 1998 és 2003 között jogosulatlanul használta az ügyfelek pénzét.

A két éve kezdődött elsőfokú büntetőperben 24-en ülnek a vádlottak padján, java részük tagad – így Rejtő E. Tibor is -, Kulcsár viszont kezdettől beismerő, feltáró jellegű, magára és vádlott-társaira is terhelő vallomásokat tett.

Letöltendőt kért

Az ügyész a hétfői tárgyaláson vádbeszédében 11 személyre kért letöltendő szabadságvesztést, köztük van Rejtő E. Tibor is.
A hétfői vádbeszéd szerint a bűncselekmény-sorozathoz bankon belüli segítségségre volt szüksége Kulcsárnak, amit Rejtő E. Tibor biztosított.

Az ügyész tanúvallomásokat idézet, amelyek szerint a K and H-nál Kulcsárt „Rejtő jobbkezeként”, illetve „Rejtő kutyájaként” emlegették.

Senki nem merte

Rejtő és Kulcsár kapcsolata az ügyész szerint „szorosabb volt annál, mint amit ők elismertek”. A bankvezér látványos támogatásának köszönhetően Kulcsár törvénysértő tevékenységét a banknál senki nem merte megkérdőjelezni.
Vádbeszédében az ügyész idézett egy tanút, aki arról beszélt, hogy miután Rejtő sokáig élt külföldön, nem voltak magyarországi politikai, vállalatai kapcsolatai, ezt pótolhatta Kulcsár.

A Kulcsár-ügyben várhatóan egész héten tartanak a védőbeszédek, elsőfokú ítélet kihirdetésére augusztus 22-én, a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezését követően kerülhet sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik