Belföld

Kulcsár-ügy: Rejtő ártatlan az ügyvédje szerint

A Kulcsár Attila által elkövetett sokmilliárdos sikkasztás bűnsegédi alakzatával megvádolt Rejtő E. Tibornak, a K and H Bank volt vezérigazgatójának ártatlanságát hangoztatta védőbeszédében ügyvédje a Fővárosi Bíróságon kedden.

A védő szerint az ügyészség nem bizonyította Rejtő bűnösségét. A bankvezérnél nyilvánvalóan hiányzott a bűncselekményhez szükséges motiváció, hiszen kiemelkedően magas fizetése, prémiuma és jutalmai voltak, a sikkasztásban való közreműködéssel pedig ésszerűtlenül nagy kockázatot vállalt volna.

Munkában az ügyvédek (Fotó: MTI)

Munkában az ügyvédek (Fotó: MTI)

Az ügyvéd többórás védőbeszédében pontról pontra támadta a vád állításait, így például azt is, hogy Rejtő kivonta Kulcsár Attilát a bankvezetés irányítása alól.

Gondatlan pénzmosás

A szír El Abed Hassant az ügyészség nem szándékos, csupán gondatlan pénzmosással vádolja, ám az ügyvéd szerint védence a tőle elvárható gondosságot tanúsította az ügyben. El Abed Hassan a 2000 nyarán Kulcsár Attilával megkötött szerződés alapján számlákat nyitott különböző bankokban, ahová több száz millió forint érkezett.

Az ügyvéd szerint azonban a szír pénzváltónak nem kellett tudnia, hogy a Kulcsártól érkező pénzek bűncselekményből származnak, különös tekintettel arra, hogy ezt a bűnüldöző hatóságok a számlavezető bankok szakképzett munkatársainak sem rótták fel, továbbá Kulcsár ügyfeleinek sem, akik a portfoliószerződések alapján egy taxistól rendszeresen kapták nejlonzacskóban a milliós hozamokat.

Az ügyvéd úgy látja, hogy a jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt emelt vád elévült, ezért ebben a vonatkozásban az eljárás megszüntetését kérte. El Abed Hassan védője arra is felhívta a figyelmet, hogy ügyfele a vádlottak közül messze a leghosszabb időt töltötte előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben.

Jogosulatlan használat

A 2003 nyarán kirobbant brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat az ügyészség sokmilliárdos sikkasztás, pénzmosás és más bűncselekmények miatt. A vád szerint Kulcsár Attila a K and H Equitis brókercégnél 1998 és 2003 között jogosulatlanul használta az ügyfelek pénzét.

A két éve kezdődött elsőfokú büntetőperben 24-en ülnek a vádlottak padján, java részük tagad – így Rejtő E. Tibor is -, Kulcsár viszont kezdettől beismerő, feltáró jellegű, magára és vádlott-társaira is terhelő vallomásokat tett.

Letöltendőt kért

Az ügyész a hétfői tárgyaláson vádbeszédében 11 személyre kért letöltendő szabadságvesztést, köztük van Rejtő E. Tibor is.
A hétfői vádbeszéd szerint a bűncselekmény-sorozathoz bankon belüli segítségségre volt szüksége Kulcsárnak, amit Rejtő E. Tibor biztosított.

Az ügyész tanúvallomásokat idézet, amelyek szerint a K and H-nál Kulcsárt „Rejtő jobbkezeként”, illetve „Rejtő kutyájaként” emlegették.

Senki nem merte

Rejtő és Kulcsár kapcsolata az ügyész szerint „szorosabb volt annál, mint amit ők elismertek”. A bankvezér látványos támogatásának köszönhetően Kulcsár törvénysértő tevékenységét a banknál senki nem merte megkérdőjelezni.
Vádbeszédében az ügyész idézett egy tanút, aki arról beszélt, hogy miután Rejtő sokáig élt külföldön, nem voltak magyarországi politikai, vállalatai kapcsolatai, ezt pótolhatta Kulcsár.

A Kulcsár-ügyben várhatóan egész héten tartanak a védőbeszédek, elsőfokú ítélet kihirdetésére augusztus 22-én, a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezését követően kerülhet sor.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.