Belföld

Az UNIQA nyugdíjpénztára beolvadt az AEGON-ba

Az UNIQA és Egyesült Közszolgálati Nyugdíjpénztár 2008. június 30-i dátummal beolvad az AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárba. Ettől a dátumtól AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár néven folytatja tevékenységét. A változásról a tagokat júliusban értesíti a pénztár.

Az AEGON egyike a legrégebben jelen lévő nyugdíjpénztáraknak Magyarországon. Működését több mint tíz éve kezdte meg, és hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő nyugdíjpénztára lett. Az elmúlt öt évben vagyonát több mint megnégyszerezte, taglétszámát másfélszeresére növelte. A Pénztár szakmai hátterében a holland székhelyű AEGON csoport áll. Az UNIQA Nyugdíjpénztár mintegy 140 ezer tagjának beolvadásával az AEGON tovább erősíti piaci jelenlétét. A beolvadással az AEGON részesedése az önkéntes pénztári piacon megduplázódik, és 20% fölé emelkedik a magánnyugdíjpénztári ágazatban. Az egyesülést követően két ágazatában együttesen 810 ezer tag több mint 470 milliárd forintos vagyonát kezeli az AEGON.

A volt Uniqa pénztártagok számára a beolvadás nagy biztonságot jelent. Az AEGON világszerte 40 millió ügyfelet szolgál ki, és 371 milliárd EUR vagyont kezel megbízható szakértelemmel. Az AEGON számára különösen fontos, hogy alacsonyan tartsa működési költségeit, és hogy elérhető áron nyújtsa szolgáltatásait. Az AEGON Magyarország Nyugdíjpénztár ezért évről-évre csökkentette költségeit, és ügyfelei számára sávos költséglevonási struktúrát hozott létre: a magasabb sávhatárba eső tagdíjakból alacsonyabb összeget von le a Pénztár. Noha a múltban elért hozamok nem jelentenek automatikusan garanciát a jövőre nézve, az elmúlt 5 év átlagát tekintve (2003-2007) az AEGON Nyugdíjpénztár magán ágazatában 8,7%-os, önkéntes ágazatában 8,79%-os pénztári nettó átlaghozamot ért el, amely 3%-kal haladta meg az erre az időszakra vonatkozó inflációt. Önkéntes ágazatában 2008-tól 5 befektetési portfólió áll az ügyfelek rendelkezésére. (A korábbi önkéntes pénztári portfóliók elmúlt 5 éves átlagos teljesítménye: A portfólió 6,4%; B portfólió 8,83%; C portfólió 12,04%; D portfólió 13,75%).

Az AEGON büszke arra, hogy 8 évvel ezelőtt, hazánkban elsőként vezette be önkéntes nyugdíjpénztári ágazatában a választható portfóliós rendszert, amelynek lényege, hogy a tagok kockázatviselési hajlandóságuknak megfelelően szabadon választhatnak befektetési kombinációt. A választható portfóliós rendszer 2009 januárjától a magánpénztári tagok számára is elérhető lesz az AEGON-nál.

A közép-kelet-európai nyugdíjpénztári piacon az AEGON hazánkon kívül még jelen van Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában, és operációi a beolvadással összeségében 1,5 millió nyugdíjpénztári tagot kezelnek.

Honlap

Az UNIQA nyugdíjpénztára beolvadt az AEGON-ba 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik