Belföld

Sírokat rongáltak meg a karcagi temetőben

Sírrongálók garázdálkodtak a karcagi református temetőben. Az ismeretlen tettesek 18 sírról rángatták le vagy rugdosták le a betonból, illetve márványból készült vázákat, amelyek közül több összetört.

A város déli temetőjében történt rongálást egy helyi lakos jelentette, a kár pontos felmérése folyamatban van – mondta el a keddi esetről Karcag rendőrkapitánya. Az elkövetők feltehetően erejüket fitogtató fiatalok voltak, akik könnyen be tudtak jutni a kerítés nélküli, védetlen sírkertbe.

Két héttel korábban Kunhegyesen is történt sírgyalázás, az ottani temetőben egy sírra gyalázkodó feliratot festettek, hármat festékkel öntöttek le. Jász-Nagykun-Szolnok megyében gyakorta rongálják meg sírokat heccből vagy a rajtuk lévő színesfém díszítések eltulajdonítása miatt, és az esetek többségében az elkövetők büntetlenül megússzák vandál cselekedetüket.

Legutóbb 2007 márciusában Törökszentmiklóson volt egy nagy felháborodást kiváltó bűncselekmény, a református temetőben összesen 52 sírt gyaláztak meg oly módon, hogy a fejrészt ledöntötték, a rajtuk lévő díszeket, kelyheket és vázákat letörték. A kár meghaladta a félmillió forintot. A rendőrségnek akkor sikerült elfognia azt a három tizenéves fiút, aki a rongálást elkövette.

Törökszentmiklóson az új sírokra már csak elvétve tesznek színesfémből díszítéseket, mert a sírkőkészítők eleve lebeszélik erről a hozzátartozókat, hogy ily módon is megpróbálják csökkenteni a károkozás veszélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik