Belföld

Rejtői mondatok az MTV-ostrom perében

Vádlottként hallgatták ki az MTV-székház ostromának perében szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon azt a férfit, aki állítása szerint a lincselésre készülő tömeg elől menekítette ki a vízágyúban rekedt rendőröket.

A férfi elmondta, hogy 2006. szeptember 18-án este a Margitszigetről érkezett a Szabadság térre, ahol akkor még békés volt a tömeg. A vádlott felment a székház lépcsőjére, ahol elmondása szerint hirtelen, minden előzmény nélkül egy mellette álló rendőr tomfával arcon ütötte, eltörte az orrát, majd nagy erővel oldalba rúgta.

„Bíztam a rendőrökben, azért álltam közvetlenül a sorfal mellé” – jegyezte meg a vádlott. A férfi ezután lement a lépcsőről, és állítása szerint hangosbeszélőn arra szólította fel a lincselésre készülő tömeget, hogy ne bántsák a téren elakadt rendőrségi vízágyú személyzetét, a rendőrök így menekülhettek el sértetlenül. Majd a férfi az égő autók mellől terelte el az embereket, hogy ne sérüljenek meg, ha robbanás történik, ezután pedig egy rendőrtiszt kérésére segített a tömegben utat nyitni a székház elé érkező mentő- és tűzoltóautóknak.
Mindezt a vádlott szerint videofelvételek bizonyítják.

Elmondta azt is, önként jelentkezett a hatóságoknál azután, hogy felismerte magát a rendőrségi honlapon. A vádlott hangsúlyozta, hogy nem tagja semmilyen egyesületnek, még focimeccsre sem jár, s a székházba sem ment be, bűncselekményt nem követett el. A szerdán meghallgatott többi vádlott is tagadta bűnösségét, többnyire vallomást sem tettek.

A nyári ítélkezési szünet előtt még egy tárgyalás lesz az MTV-székház május óta tartó perében, július 10-én, amikor is folytatódik a vádlottak meghallgatása. A bizonyítási eljárás már csak ősszel kezdődhet meg, de az sem ígérkezik rövidnek, miután körülbelül száz tanú meghallgatására lehet számítani a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A Magyar Televízió székházának 2006. szeptember 18-án este történt megtámadása és elfoglalása kapcsán 39 személy ellen emelt vádat az ügyészség közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények, köztük lopás és rongálás miatt.

Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A rendbontók több tízmillió forint kárt okoztak az MTV-nek, mikor a székházban randalíroztak, továbbá az épület előtt autókat borítottak, gyújtottak fel. Az elkövetők egy része az eljárás során ismeretlen maradt, az eddig meghallgatott vádlottak túlnyomó többsége pedig tagadta bűnösségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik