Belföld

SZDSZ: megalapozott volt Magyar Bálint kinevezése

Megalapozott, védhető döntést hozott az Európai Bizottság négytagú jelölőbizottsága, amikor Magyar Bálint liberális politikust jelölte a Budapesten létrehozandó Európai Innovációs és Technológiai Intézet 18 tagból álló irányító testületébe az SZDSZ szerint.

Szent-Iványi István, az SZDSZ ügyvivője, liberális európai parlamenti (EP) képviselő arra reagált, hogy a héten számos, zömmel az Európai Néppárthoz tartozó EP-képviselő azt a kérdést vetette fel egy EP-bizottsági meghallgatáson, miként javasolhatott az EU legfőbb végrehajtó testülete, az Európai Bizottság politikust az intézet irányító testületébe.

Különböző pártállású magyar EP-képviselők korábban arról tájékoztatták az MTI-t, hogy több – nem magyar – képviselőtársuk azt mondta, a magyar jelölt, vagyis Magyar Bálint jelölését nem érti.

A folyosón berzenkedtek

Szent-Iványi István úgy fogalmazott, csak a folyosói magánbeszélgetések során hallott arról, hogy képviselőtársai “berzenkednek” Magyar Bálint jelölése ellen, de feltételezései szerint a magyar belpolitikából gyűrűzhetett át az ügy Brüsszelbe.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a másik 17 jelölt esetében senki ellen sem fogalmazott meg hasonló érveket. Szent-Iványi István ezért is feltételezi, hogy az eset hátterében magyar politikusok állhatnak. Hozzátette: szomorúnak tartja, ha így van, mert inkább örülni kellene annak, hogy az intézet vezetésében egy elismert magyar politikus is helyet kap.

A politikai erők nem emeltek kifogást

A liberális EP-képviselő hozzátette: az ellen egyik politikai erő sem emelt kifogást, amikor Pálinkás József fideszes országgyűlési képviselőt akadémiai elnökké választották, pedig ebben az esetben is egy volt miniszterről van szó, aki emellett aktívan politizált, mert csak megválasztása után mondott le fideszes parlamenti mandátumáról.

Barsiné Pataky Etelka (Fidesz) néppárti európai parlamenti képviselő csütörtökön az MTI-nek határozottan cáfolta, hogy “felbiztatták” volna azokat a nem magyar EP-képviselőket, akik az előző napi bizottsági meghallgatáson értetlenségüknek adtak hangot Magyar Bálint jelölése miatt.

Az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának ülésén az Európai Bizottság képviselője, Günter Stock professzor kiváló szakembernek nevezte Magyar Bálintot.

A Fidesznek nem tetszett az ötlet

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy az intézetet 18 független jelölt és négy EU-s szervezeti képviselő fogja vezetni. A független jelöltek közé Magyarország Magyar Bálintot delegálja.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője másnap úgy fogalmazott, hogy Magyar Bálint jelölése az intézet igazgatósági tanácsába a magyar tudományos élet súlyos megsértése. Az ellenzéki képviselő szerint a “az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet nem bukott miniszterek kádertemetőjének, illetve nem a kisebbségi kormány szavazatvásárlási terepének kell használni.”

Az SZDSZ alapítói közé tartozó Magyar Bálint 1996-1998 között művelődési és közoktatási, míg 2002-2006-ig oktatási miniszterként dolgozott, majd az SZDSZ kormányból való kilépéséig fejlesztéspolitikai államtitkár volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik