Belföld

Helyére került a Megyeri híd utolsó eleme

Beemelték az Újpest határában az M0-s autópálya részét képező 300 méter pilontávolságú, ferdekábeles Megyeri híd utolsó elemét is csütörtökön reggel.

A Hídépítő Zrt. 2006-ban kezdte el a híd építését. A 100 méter magasságú pilonokból induló kábelek 50 hídelemet tartanak, az 51. elemet – ezt emelték be utoljára – már csak hegesztették a két utolsóhoz.

A híd része az M0-s körgyűrű északi Duna-hídjának, amely a 2. számú főúttól indul, majd áthalad a Szentendrei-szigeten és a Szentendrei Duna-ágon is. Együttesen 1862 méter hosszú.

A Megyeri hídnak nevezett fő-Duna-ági híd ebből 591 métert tesz ki. A hajózó út felett, a hídszerkezetet tartó két A betű alakú vasbeton pilon egymástól 300 méter távolságra van.

Nézze meg a beemelésről szóló képgalériánkat!

Nézze meg a beemelésről szóló képgalériánkat!

Repkay Kálmán, a Hídépítő Zrt. Dunahidak igazgatóságának irányítója elmondta, hogy a már elkészült hídszerkezetet néhány centimétert „szét kellett tolni”, hogy a hiányzó 12 méteres és 150 tonna tömegű elemet a két úszódaru be tudja emelni a helyére. A pilonok egyik szárában ferde lift, míg a másikban lépcső vezet a kereszttartókig, onnan viszont már függőlegesen lehet feljutni a csúcsig.

Arra a kérdésre, hogy miért a ferde kábeles megoldást választották, azt a választ adta az igazgató, hogy ez volt a leggazdaságosabb, a függőkábeles hídnál – ilyen az Erzsébet híd – mindenképpen olcsóbb, emellett látványos is.

Nézze meg a hídépítésről korábban készült videónkat!

A tervező Céh Zrt. számításai szerint a teljes objektumhoz 100 ezer köbméter betont és 12 ezer tonna acélszerkezetet használtak fel.

A hídépítőknél szokásos hordógurításra – amikor is egy söröshordót guritanak át az immár egybefüggő hídon – pénteken délután kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik