Belföld

Kétszázmilliós drogfogások

Két hét alatt, négy akcióban kétszázmillió forint értékben foglalt le kábítószert a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) - mondta Ródler Norbert őrnagy, a kábítószer-bűnözés elleni szolgálat vezetője hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján.

A január eleje óta működő, 61 fős egység csaknem féléves tevékenysége alatt mintegy 350 millió forint értékben foglalt le kábítószert, ezen belül 30 kilogramm kicsomagolt marihuánát és hat ültetvényen háromezer tő kannabiszt, vagyis összesen körülbelül egy mázsa marihuánát. Heroinból fél kilogrammot, kokainból egy kilogrammot foglaltak le a rendőrök fél év alatt, valamint több mint tízezer darab ecstasy tablettát és 7 kilogramm speedet.

Nem a fogyasztóktól indulnak

Több kábítószertípusból a lefoglalt mennyiség már meghaladta a tavalyit – tette hozzá az őrnagy. 54 jelentősebb, nagy terjesztőket érintő ügyben indítottak eljárást, ez a tavalyi összes eljárásnak a háromnegyede. 59 esetben befejezték a nyomozást és az ügyet vádemelési javaslattal továbbították az ügyészségre.

A nagyobb létszámú felderítő osztály mára már olyan információs bázist jelent, hogy folyamatosan figyelemmel tudják kísérni a budapesti kábítószer-piacot. Szavai szerint emiatt igazán már nincs szükség arra, hogy a fogyasztóktól induljanak el a kábítószer-terjesztők felé. Mint mondta, javítja a kábítószer-bűnözés elleni fellépés hatékonyságát az is, hogy az elfogásokat a szolgálat saját maga végzi.

Sorozatos fogások

Az elmúlt két hét négy jelentősebb kábítószeres ügyéről szólva elmondta: május 28-án a főváros XIV. kerületében, a lakásán fogtak el egy 42 éves férfit, aki korábban taxisofőrként dolgozott, de annyira kábítószerfüggő lett, hogy az utóbbi időben már drog árusításából tartotta fenn magát. A lakásban 1,6 kilogramm amfetamint, kokaint, ecstasy tablettát és valószínűleg ketamint foglaltak le.

Egy nappal később a IV. kerületben, a káposztásmegyeri lakótelepen csaptak le egy marihuána-értékesítő hálózatra. Egy 47 éves svájci férfi feltehetően maga szállította Magyarországra külföldről a kannabiszt és akkor fogták el, amikor 3,5 kilogramm marihuánát adott át egy 22 éves budapesti férfinak. A férfi garázsában további 10,5 kilogramm marihuánát találtak, 250 grammos, vákuumos csomagolásban.

Június 4-én a Népszigeten találtak a XIII. kerületi rendőrkapitányság és az APEH ellenőrei egy telephelyen 1.500 tős vadkender-ültetvényt. A rendőrség megállapította, hogy az ültetvényt egy 30 éves budapesti férfi üzemeltette, aki jelenleg szökésben van.

Szintén június 4-én fogtak el egy kábítószer-terjesztőt, akihez egy 2007-es ügy kapcsán jutottak el a rendőrök. Tavaly novemberben ugyanis a VI. kerületi járőrök egy 20 éves férfinél igazoltatásakor száz ecstasy tablettát, kokaint és amfetamint találtak. A rendőrök még tavaly novemberben elfogták azt a férfit, akitől vásárolta a kábítószert, és folytatták a nyomozást. Így jutottak el egy 22 éves férfihez, akinek több vásárlóját is elfogták a közelmúltban. A férfi erről értesülve megpróbált egy kiserdőbe menekülni, hátizsákjában egy kilogramm marihuánát és fél kilogramm hallucinogén gombát találtak a rendőrök.

A rendőrök elfogták azt a 32 éves szentendrei férfit is, akitől ez a 22 éves budapesti terjesztő vásárolta a kábítószert. A szentendrei férfi lakásán 4 kilogramm amfetamint találtak. A férfi kamionsofőr volt, a rendőrség szerint elképzelhető, hogy ő maga csempészte be az országba a drogot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik