Belföld

A mentődoboz miatt büntethetnek a rendőrök

Az elterjedt hírekkel ellentétben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nem rendelte el a gépjárművek elsősegély-dobozának fokozott ellenőrzését, amely egyébként a jármű kötelező tartozéka.

Jámbor István alezredes, az ORFK közlekedésrendészeti osztályvezetője ara reagált, hogy több internetes fórumon megjelent: a rendőrök több autóst is megbüntettek azért, mert lejárt a mentődoboz szavatossága.

Az ORFK központilag nem rendelte el az elsősegélynyújtó felszerelések fokozott ellenőrzését, ezt egyébként eddig is ellenőrizték a rendőrök – jelentette ki az alezredes, hozzátéve: két hete éppen arra hívták fel a megyei kapitányságok figyelmét, hogy a mentődoboz lejárta miatt nem lehet megbüntetni a külföldieket.

Az elsősegélynyújtó felszerelés a gépjármű kötelező tartozéka, a járműveken szabvány szerinti – személygépkocsikon a B típusú – elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani. Sokan nem foglalkoznak azzal, hogy valóban felhasználhatóak-e a dobozban lévő eszközök.

Balesetnél életmentő

Mindenki abban bízik, hogy nincs rá szükség, pedig évente több mint húszezer személyi sérüléses baleset történik, és szinte mindegyikhez elsőként nem a mentő érkezik, hanem egy autós, akinek az autójában ott kellene lennie a felszerelésnek – magyarázta.

Emlékeztetett rá: a járművezetőnek a tőle elvárható segítséget kell nyújtania egy balesetnél, ezért is kell vizsgáznia az elsősegélynyújtási alapismeretekből a jogosítvány megszerzése előtt.

A legenyhébb szabálysértés

Az alezredes tájékoztatása szerint az elsősegélynyújtó doboz lejárt szavatossága a legenyhébb szabálysértés, amit a járművezető elkövethet. A rendőr az eset összes körülményét mérlegeli, amikor csak figyelmezteti a járművezetőt a szavatosság lejártára, de alkalmazhat 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is, vagy – ha a járművezető nem fogadja el a helyszíni bírságot – akkor feljelentést tesz és akár 30 ezer forintra is büntethető a járművezető.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2007. év végén több mint hárommillió személygépkocsi volt forgalomban Magyarországon, az átlagéletkoruk 10,7 év volt. A mentődobozok tartalmát általában három évente kell cserélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik