Belföld

Családbarát munkahely: nem teher, hanem lehetőség (X)

Korábbi cikkünkben szó volt arról, hogy miért előnyös a munkaadó számára családbaráttá alakítani a munkahelyeket. Most a teljesség igénye nélkül lássunk néhány példát arra, mindez a gyakorlatban hogyan valósítható meg.

Számos eszköz áll a munkaadók rendelkezésére, melyek segítségével családbarát munkahelyeket alakíthatnak ki. Ezek nem feltétlenül járnak újabb költségekkel, sőt, alkalmazásuk számos esetben mérhető költségcsökkentést jelent.

Beszélhetünk családbarát foglalkoztatási formákról: ide tartozik többek között a részmunkaidős foglalkoztatás, valamint a nyugdíjas munkavállalók továbbfoglalkoztatása, ami a munkaadói oldal számára azért is kedvező, mert lehetővé teszi a szervezet/cég felhalmozott specifikus tudásának megtartását, továbbadását. Családbarát megoldás lehet a távmunka vagy a bedolgozói jogviszony is.

Családbarát munkahely: nem teher, hanem lehetőség (X) 1

A munkaidő szervezése terén is léteznek rugalmas megoldások: a rugalmas vagy mobil rendszerben a dolgozónak egy ún. törzsidőszakban kell a munkahelyen tartózkodnia, az ezen kívül eső időszakban önállóan és függetlenül szervezi napját. A csúsztatható munkakezdés, a terhelés ciklikusságához alkalmazkodó munkaidő, a „csúsztatás” vagy a munkaidő-kedvezmény – amikor a munkáltató rövidebb munkanapot tesz lehetővé, például beteg gyermekét nevelő szülő számára – szintén ide sorolható.

A gyesen, gyeden és gyeten lévő alkalmazottakkal való kapcsolattartás szintén lényeges kérdés. Minél tovább marad otthon a szülő, annál nehezebb számára a munkába való visszatérés. Ilyen esetekben az egyik leggyakoribb családbarát támogatás, hogy a munkáltató fenntartja a kapcsolatot az alkalmazottal, akár személyesen, akár úgy, hogy eljuttatja neki a vállalati újságot, vagy meghívja a céges rendezvényekre. Több munkahelyen a távollévő szülő részt vehet a belső képzéseken is.

Családbarát munkahely: nem teher, hanem lehetőség (X) 2
A legtipikusabb családos munkavállalói probléma a munka és a gyermekekről való gondoskodás összehangolása. Egyes vállalatok bölcsődei, óvodai szolgáltatásokat is nyújtanak, a kisebb cégek a munkahelyen hozhatnak létre játszósarkot, ami a hirtelen felmerülő elhelyezési problémák megoldásában segít. Máshol egyszerűen anyagilag támogatják a gyermekfelügyeletet.

A Hewitt magyarországi felmérései szerint hazánkban a leginkább preferált családbarát megoldás a csúsztatható munkakezdés, a rugalmas vagy mobil munkaidő, a részmunkaidő lehetősége és az otthoni, illetve távmunka.

Fontos megjegyezni, hogy a családbarát módszerek bevezetésénél minden munkahelynek célszerű odafigyelnie arra, hogy a lehetséges eszközöket mindig a helyi adottságok, igények figyelembevételével kell alkalmazni, hiszen egy-egy megoldás nem minden helyen válik be. Az egyes eszközök előnyei és hátrányai a helyi sajátosságoktól függenek, ezek elemzése a családbarát változtatások bevezetési folyamatának egyik legfontosabb eleme.

A családbarát munkahelyekről bővebb információ olvasható a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 1.3.2-es számú humánerőforrás-fejlesztési program támogatásával létrehozott www.csaladbarat.eu honlapon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik