Belföld

Két emberre dőlt egy fa az Erzsébet téren

Kidőlt egy fa a budapesti Erzsébet téren szerda délelőtt: egy 40 éves nő könnyebben, egy 70 éves nő súlyosan megsérült. A 20 méteres fa a 105-ös busz megállójában várakozó emberek közé zuhant.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt jelentette, hogy a hatalmas fa két padra dőlt rá, a helyszínen vértócsát látni.

Egy 40 és egy 70 év körüli nő sérült meg, a fiatalabbat könnyű sérülésekkel szállították kórházba, ő zúzódásokat szenvedett. Az idősebb nő életveszélyesen megsérült, életmentő beavatkozásokat végeztek rajta a helyszínen. Mindkettejüket a Péterfy Sándor utcai kórházba szállítják – közölte a Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

Két emberre dőlt egy fa az Erzsébet téren 1

Ön is ott volt a baleset idején? Van egy híre, fotója, videója a történtekről? Töltse fel az FN Tudósítóba!

A 105-ös buszra várakozók azt látták, hogy a fa egyik pillanatról a másikra kidőlt, és két, padon ülő, idősebb hölgy megsérült. A szemtanúk azt mondták, hogy egy nő és egy fiatalember az utolsó pillanatban tudott elugrani a fa alól – nyilatkozta a helyszínen Berecz György, a Belvárosi Tűzőrség parancsnoka.

Meglepő dőlés

A mintegy 60-70 éves, 80 centiméteres törzskörméretű ostorfa teljesen ép és egészséges volt – mondta el a Fővárosi Kertészeti Nonprofit ZRt. (Főkert) park- és fasorfenntartási igazgatója, miután munkatársai a helyszínen megvizsgálták a kidőlt fát.

Erdősné Győrffy Márta hozzátette: a fa lombozata szimmetrikus, a törzsén sem láthatók korhadási jelek, így számukra is meglepő, ami történt. Mint mondta, igazságügyi hatósági szakértőnek kell megállapítania, mitől dőlhetett ki a fa.

Az igazgató közölte: a történteket követően munkatársaik ellenőrzik a környékbeli fákat is.

Sok a fa

Az ellenőrzésekről szólva általánosságban elmondta: városszerte mintegy 33 ezer fasori és 100 ezer parkfát gondoznak, állapotukat részben szemrevételezéssel, részben lakossági bejelentések révén figyelik. Hangsúlyozta: ha kétség merül fel a fa állapotát illetően, akkor műszeres vizsgálatokat is végeznek, ezek száma évente 500 és 1000 közötti.

Erdősné Győrffy Márta képtelenségnek nevezte, hogy a mintegy 130-140 ezer fa állapotáról naprakészek legyenek. Elmondása szerint ennek részben anyagi oka is van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik