Belföld

Orbán befagyasztaná a nyugdíjakat?

Legfeljebb az infláció mértékével emelné a nyugdíjakat, s nem az inaktív, hanem az aktív népességgel kötne szövetséget Orbán Viktor a Hírszerző cikke szerint.

A Hírszerző információi szerint Orbán Viktor befagyasztaná a nyugdíjakat, és legfeljebb az infláció mértékének megfelelően emelne. Ez is elhangzott azon a szűk körű értelmiségi találkozón, amelyről már az Index is szivárogtatott ki információkat.

A Hírszerző úgy értesült: Orbán Viktor többek közt azt mondta: Horn Gyula pragmatikus, taktikus és előrelátó politikus volt, aki hatalmának legfőbb pillérét az inaktívakra építette. Összekacsintott velük, például úgy, hogy nem firtatta a kormány a rokkantnyugdíjasok jogosultságát, ő viszont miniszterelnökként az aktívakra támaszkodott.

Orbán szerint Gyurcsány Ferenc felrúgta a Horn Gyula által kötött korábbi hagyományos baloldali egyezményt, amely jogos is volt, de nem kötött új szövetséget másokkal, így Orbán Viktornak szabad tere maradt – írja a Hírszerző. A volt miniszterelnök állítólag arra számít, tizenkét évet eltölthet majd megszakítás nélkül a hatalomban.

Az internes portál cikke említi: Orbán Viktor szerint a fekete- és a szürke gazdaságban még 350 ezer munkahely van, illetve nagyon hisz a turizmus és a mezőgazdaság lehetőségeiben.

Néhány napja Matolcsy György, egykori fideszes gazdasági miniszter ígért egymillió új munkahelyet 5-10 éven belül, s a FigyelőNet kérdésére példaként éppen azt a két szektort említette, amelyeket a Hírszerző információi szerint az egykori miniszterelnök is.

Matolcsy a FigyelőNet kérdésére akkor azt nyilatkozta: nem azt a gyakorlatilag foglalkoztathatatlanná vált réteget igyekeznek visszakényszeríteni a munka világába, amely a rendszerváltás után, a gazdasági szerkezetváltáskor vált munkanélkülivé, s akik azóta is rokkantnyugdíjasként, esetleg segélyeken tengetik mindennapjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik