Belföld

Orbán leidiótázta Gyurcsányt

Kiszivárgott hírek szerint felülvizsgálná a nagyberuházásokat Orbán Viktor, ha egyszer kormányra kerül. Az Index úgy tudja, a Fidesz elnöke egy nem nyilvános előadáson – meglepő őszinteséggel – arról beszélt, hogy nincs ellenfele a jobboldalon, és miniszterelnökként pofonok kíséretében hazazavarná a Magyar Gárdát.

Idiótának, bolondnak nevezte Orbán Viktor a jelenlegi miniszterelnököt – írja az Index. A lap szerint a Fidesz elnöke egy zártkörű szemináriumon fogalmazott keményen, Horn Gyuláról ugyanakkor elismerően szólt.

Orbán többek között beszélt arról, hogy – a Fidesz hatalomra kerülése esetén – felülvizsgálná majd a nagyberuházások költségeit, és leállíttatná a négyes metró vagy az autópálya-építések kifizetéseit is.

Egy korábbi felvételen is a jövőről beszélt (Fotó: MTI)

Egy korábbi felvételen is a jövőről beszélt (Fotó: MTI)

A kiszivárgott hírek szerint Orbánban nincs kétség, hogy a Fidesz nyeri a következő választást, ahogy az sem ingatja meg, ha a személyét érintő puccsról cikkezik a sajtó. Az Index idézete szerint Orbán csak mosolyogni szokott az ellene készülő puccsokról szóló híreken, valójában nincs ellenfele a jobboldalon, ha formálisan visszavonulna, akkor is ő maradna a jobboldal vezére.

Ezt részben annak tulajdonítja, hogy 1948 óta az övé volt az első jobboldali kormány, és olyan ikonok kötődnek hozzá, mint a Nemzeti Színház vagy a Széchenyi-terv.

A Fidesz elnöke megfenyegette a Magyar Gárdát, hogy ha kormányra kerül, úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal: kioszt nekik két pofont, és hazazavarja őket.

Megmozgatta a közéletet a nyilatkozat

Cáfolta Kéri László, a filmművészeti egyetem politológiai klubjának vezetője az index.hu portálnak azt az állítását, miszerint az általa vezetetett szeminárium zártkörű összejövetelén Orbán Viktor azt mondta volna: kormányra kerülések esetén leállítják a négyes metró beruházását.

Az ügyben Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, a Orbán kormány volt pénzügyminisztere úgy nyilatkozott: Orbán Viktor elképzelését nem ismeri. Közölte: a Fidesz gazdasági programja készül, több műhely is dolgozik ezen, sokféle ötletet megvitatnak, de az Index által közöltek nem szerepelnek a tervekben.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere szerint egy új Fidesz-kormány ugyanott folytatná, ahol az előző abbahagyta: Budapest büntetésével, a főváros pénzügyi ellehetetlenítésével és az Orbán Viktor által engesztelhetetlenül gyűlölt metróépítés leállításával.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Orbán Viktor nem a beruházás leállításáról, hanem a közpénzek felhasználásának ellenőrzéséről beszélt.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint az ország érdekeivel ellentétes lenne az állami beruházások leállítása, az ugyanis kisebb gazdasági növekedést, kevesebb új munkahelyet és kevesebb megrendelést jelentene a cégeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik