Belföld

Optimalizált címtartomány-menedzsment

Amennyiben a „hőskorban”, azaz a ’90-es évek elején legalább megbecsülni lehetett volna, milyen forgalmat bonyolít 20 évvel később az internet, jóval könnyebb dolgunk lenne manapság. Az egyszerű felhasználó mit sem érzékel az internet technológiai kialakítása okozta problémákból, annál inkább igaz ez a vállalati IT-megoldások felelőseire.

IPv4-ből IPv6

Az egyik legáltalánosabb kihívás, amivel a nagyon is közeli jövőben szembe kell nézni, az IPv4 néven ismert rendszernek az IPv6 elnevezésű, új generációs címzési metódusba történő integrálása lesz. Ennek részeként fokozatosan áttérünk az IPv6-ra, nem mellékesen a korábbi rendszer korlátozott számú címmezői okán, amely probléma a fejlesztésnek köszönhetően kiküszöbölésre került. Figyelembe véve az eszközök számát, illetve ebből következően a feladat volumenét, ez a folyamat még évekig komoly fejtörést okozhat a témával foglalkozó szakemberek számára, azonban addig is megoldást kell találni a címtartomány menedzsmentjére. Ez egyben jelenti a címmezőkkel kapcsolatos adminisztráció megkönnyítését és hatékonnyá tételét is.

IPControl – címmenedzsment egyszerűbben


Optimalizált címtartomány-menedzsment 1

Kétféle nagyvállalat létezik: az egyik már felismerte, hogy szüksége van a folyamatos innovációra IP-címkezelés terén, és a másik, amelyik fel fogja ismerni. Hazánkban – egyedülálló módon – a Synergon termékportfóliója kínálja a BT Diamond fejlesztését, az IPControl-t. Ez a hazánkban is elterjedőben lévő, innovatív megoldás nem más, mint egy elosztott szoftverrendszer, kifejezetten a ’mega’ méretű IP-címmezők menedzsmentjére fejlesztve. A rendszer lehetővé teszi a nagy mennyiségű IP-címek, címtartományok kezelését, naprakész nyilvántartását, pontosan megmutatva a már kiosztott IP címeket a hozzájuk társított információkkal együtt, illetve a még szabadon felhasználható címek tartományát. Megszünteti továbbá a papír alapú adminisztrációt, köszönhetően annak, hogy a hálózat bármely munkaállomásról történő eléréséhez csupán egy web-böngészőre van szükség.

Elsősorban a hálózatüzemeltetés területén nyújthat nélkülözhetetlen előnyöket az IPControl, többek között a címtartomány átláthatóvá tételével, de a terület dinamikus fejlődése rengeteg új igény felmerülésének lehetőségét is magában hordozza – szerencsére az ezzel kapcsolatos rugalmasság sem hiányzik az említett rendszerből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik