Belföld

Négymilliárdos áfacsalásra derült fény

Több mint 4 milliárd forint áfát nem fizettek meg azok a cégek, amelyek az Egyesült Államokból és az Európai Unió több tagországából importáltak személyautókat Magyarországra. Az elkövetők akár 8 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Az ügyben kilenc gyanúsítottat vett őrizetbe a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága, ellenük adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás és pénzmosás miatt folyik eljárás – közölte Kanta Tünde, ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bűnügyi igazgatója.

Háromezer, Magyarországra importált autó után nem fizették meg az áfát. A behozatal után a járműveket a bűnözői csoport által működtetett cégeken keresztül értékesítették magánszemélyeknek és kereskedőknek, de tőlük már az áfával megnövelt összeget kérték. Az államnak azonban a forgalmi adót nem fizették be. Az áfacsalással szerzett pénzt további gazdasági tevékenységük során felhasználták, így pénzmosással is gyanúsíthatók.

A nyomozás során kiderült, hogy összesen 4,2 milliárd forint áfát nem fizettek be a háromezer autó után, a házkutatások során gázpisztolyokat, viperákat és 150 gramm amfetamin gyantát foglaltak le. Az eddig információk szerint a banda 2006 óta hozott be az országba autókat, fiktív cégeket nem csak Magyarországon, hanem Szlovákiában is alapítottak, tevékenységüket fiktív számlák kiállításával igazolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik