Belföld

Nem lesz népszavazás a “tisztasági csomagról”

Az Országgyűlés nem rendelte el a népszavazást abban a hat kérdésben, amelyek közül ötöt a szocialisták nyújtottak be, egyet a Fidesz-KDNP. Az erről szóló határozati javaslatok azt tartalmazták, hogy az Országgyűlés a népszavazást ne rendelje el.

Gyurcsány Ferenc tavaly október 1-jén jelentette be a közélet megtisztítását célzó javaslatcsomagját, amellyel átlátható viszonyokat akart teremteni a politikában. A kormányfő később azt közölte, hogy a törvényjavaslatok benyújtásával egy időben népszavazást is kezdeményeznek, de ha az öt parlamenti párt meg tud állapodni, akkor népszavazási kezdeményezésüket visszavonják.

Lendvai Ildikó és 147 szocialista képviselő 20 kérdésben kezdeményezett népszavazást, “válaszként” Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője, illetve 151 ellenzéki képviselő nyolc kérdést nyújtott be az OVB-hez.

A szocialisták kérdései közül az Alkotmánybíróság idén március közepén ötöt hagyott jóvá: a pártok finanszírozásáról, az országgyűlési képviselők költségtérítésével kapcsolatos elszámolásról, a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségéről, illetve az állami vezetők rendszeres vagyongyarapodási és a jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselők rendszeres vagyongyarapodási vizsgálatáról szólót.

A Fidesz-KDNP kérdéseiből pedig egynek, a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának kötelező évenkénti vizsgálatáról szóló népszavazásnak adott zöld utat az Ab.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője április 10-én azt közölte, hogy a szocialisták parlamenti frakciója nem fogja támogatni a népszavazások elrendelését, mert szerintük a kérdések egy része megoldódott a parlamentben, már van róla törvény, másik részük, például a pártfinanszírozás ügye, jó eséllyel meg fog oldódni.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója április 11-én azt mondta, hogy a Fidesz-frakció tartózkodik majd a szavazáskor, mert részben okafogyottnak tartják a kérdéseket, mivel több törvény is született az ügyben. Pártja referendumra szánt kérdéséről közölte: az Országgyűlés részben már azt is megoldotta, bár nem teljesen a Fidesz szándékai szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik