Belföld

Jövőiroda – Microsoft Office Small Business 2007: előnyére változott(X)

Gyökeresen megváltoztatott felülettel jelent meg az új Microsoft Office Small Business 2007 irodai csomag. A jól ismert menükhöz és parancsokhoz szokott felhasználóknak azonban nincs mitől tartaniuk, erősítik ezt meg számos internetes fórumon is, ugyanis viszonylag rövid ismerkedési időszakot követően bizonyíthatóan könnyebben végezhető vele a munka.

Az eddig alkalmazott menük helyett úgynevezett szalagok jelentek meg a Word, az Excel és a Powerpoint hármasában, amelyeken szintén témakör szerint csoportosítva találhatóak meg a legfontosabb funkciók. Aki eddig a menükből kereste ki a formázáshoz, másoláshoz vagy stilizáláshoz kellő parancsokat, az vélhetően itt is el fog igazodni: képek, táblázatok vagy egyéb objektumok beszúrásához értelemszerűen a Beszúrás szalagról kell választani, az e-mailezéssel kapcsolatos anyagok a Levelezés alatt kaptak helyet, a leggyakrabban használt parancsok, a kivágás-másolástól egészen a stílusbeállításokig pedig a Kezdőlapon találhatóak meg. Régi felhasználóknak biztonságot adhat a tény, hogy az egérkurzort a szalagok felett hagyva részletes információt kapunk azokról. A parancsok amúgy nemcsak a szalagokról érhetőek el: a helyzetérzékeny technikának köszönhetően mihelyst kijelölünk egy szöveget, automatikusan megjelenik mellette egy formázási lehetőséget felkínáló lebegő panel. Az új megoldások a Publisherben és az Outlookban nem élvezhetőek még, azok a megszokott módon működnek.

A szalagos újítás mellett időszerűnek bizonyult az előnézetek megvalósítása is: még a dokumentum külsejét megváltoztató beállítások (formázás, karakterméret-állítás, stílusok) kiválasztása előtt megtekinthetjük, milyen lesz a dokumentum a módosításokkal.

Jövőiroda  – Microsoft Office Small Business 2007: előnyére változott(X) 1

Változtatáson esett keresztül az Egyenletszerkesztő és a grafikonkezelő is: a számításokat 3D-s grafikonokkal lehet már demonstrálni, az értékek és adatok viszonya is már közvetlenül a táblázatban is kiemelhető színskálákkal és színes adatsávokkal. Az előbb említett szalagos megoldások itt is működnek: a Képletek szalagra kategóriánként rendezve kerültek fel a használható képletek.

Újított a Microsoft a fájlkezelésen is. A látszólag csak x betűvel bővített fájlkiterjesztések (docx, xlsx, pptx) jóval kisebb fájlmérettel rendelkeznek, tekintve, hogy a program a közismert ZIP tömörítéssel csomagolt XML fájlokat és alkönyvtárakat kezeli egyben: az átlagfelhasználó ebből semmit nem fog látni, ez nem fogja feleslegesen bonyolítani munkáját. Az új kiterjesztések visszafelé is kompatibilisek, azaz az Office XP és Office 2003 is tudja ezeket kezelni egy ingyenes csomag telepítése után. Ugyanilyen ingyen csomaggal érhető el az új Officeban még két népszerű dokumentumtípus, az Adobe PDF és a Microsoft XPS is.

További információk (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik