Belföld

Felrúgná a koalíciót az SZDSZ-frakció

Az SZDSZ-frakció azt kéri a párt ügyvivő testületétől, hogy hívják vissza a liberális minisztereket és államtitkárokat. Este jó eséllyel születhet döntés a koalíció április 30-i felmondásáról. Egy hónap alatt azonban eredményt hozhatnak a tárgyalások. Az MSZP vészforgatókönyve lehet a kisebbségi kormányzás Simorral vagy Gráffal.

Az SZDSZ-frakció arra kéri az ügyvivői testületet, hogy hétfő esti ülésén döntsön a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok visszahívásáról április 30-i hatállyal – jelentette be Kóka János pártelnök a hétfői frakcióülés után.

Jelenleg három tárcája van az SZDSZ-nek: az egészségügyi mellett övék a környezetvédelmi és a gazdasági tárca is Fodor Gábor, illetve Kákosy Csaba vezetésével. Ezenkívül összesen hét államtitkárt adnak a kormányba a liberálisok.

Az esti ügyvivői testületi (üt) ülésen jó eséllyel születhet döntés a koalícióból való kilépésről, hiszen a 13 fős testület nyolc tagja – Béki Gabriella, Eörsi Mátyás, Fodor Gábor, Gusztos Péter, Horn Gábor, Kóka János, Magyar Bálint és Világosi Gábor – frakciótagok is. Azaz a többség már döntött.

Április 30-ig még bármi lehet

A FigyelőNetnek név nélkül nyilatkozó liberális politikus szerint az esti ülésen is a kilépés mellett fognak dönteni, ám nem azonnal, hanem április harmincadikával. Ennyi idő ugyanis elégséges a koalíciós partnerrel való tárgyaláshoz. “Április 30-ig még bármi történhet” – fogalmazott forrásunk.

A FigyelőNet kérdésére a politikus elmondta, nem elképzelhetetlen, hogy kívülről támogatnák a kisebbségi kormányzásra kényszerülő MSZP-t. Arra van esély, hogy a reformok mögé álljanak, ám az már kétséges, hogy a költségvetést megszavaznák-e.

Hozzátette: ebben az esetben az SZDSZ sorsa csak a második szempont, az ország jövője a lényeg. “Nem lehetünk mi a felelősök” – mondta. Az azonban biztos, hogy a belső válsággal küzdő liberálisok a koalíció kérdésében egységesek.

Lapunk információja szerint az MSZP-n belül nagy megdöbbenést keltett az SZDSZ bejelentése, így még igazán a kulcspolitikusok sincsenek tisztában azzal, mi lesz.

Az SZDSZ-es miniszterek egyébként hétfői ülésen már nem ültek be a parlamenti patkóba.

Az MSZP fenntartaná a koalíciót

A szocialista pártnak nem az a szándéka, hogy felbontsa a koalíciót, hanem hogy jobban működjön a kormányzás – mondta Hiller István az MSZP alelnöke.

Kiss Péter kancelláriaminiszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - meddig lesz még kormány? (Fotó: MTI)

Kiss Péter kancelláriaminiszter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – meddig lesz még kormány? (Fotó: MTI)

“Nem azzal a szándékkal tettük, amit tettünk, hogy a koalíció felbomoljon, hanem azzal a szándékkal, hogy jobban működjék” – fogalmazott. Magánvéleményeként azt mondta, hogy nem új programok hirdetése, felvetése, hanem ezeknek az elfogadott programoknak a színvonalas megvalósítása a megoldás.

Ezt erősítette meg Gyurcsány is hétfői napirend előtti felszólalásában. Mint fogalmazott, célja a reformok folytatása új megoldásokkal, a jelenlegi koalícióban.

A FigyelőNet információi szerint az MSZP a koalíció felrúgását kihasználná a kormányfő leváltására. Állítólag jelenleg Simor András és a Gráf József neve merült fel, mint potenciális miniszterelnök-jelölt, egy kisebbségben kormányzó szocialista kabinet élén. Simor András azonban hétfőn kijelentette: nem reagál sajtótalálgatásokra.

Kóka: Gyurcsány saját programjára mondott nemet

A liberálisok elnöke szerint a miniszterelnök a saját programjára és a reformokra mondott nemet Horváth Ágnes menesztésével, szombati döntésével pedig felrúgta a koalíciós szerződést.

Az SZDSZ elnöke napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, a miniszterelnökből elfogyott az erő, a szándék, az akarat és a képesség a reformok folytatásához.

Gyurcsány Ferenc azonban visszautasította, hogy felrúgta volna a koalíciós szerződést. Emlékeztetett arra, hogy a kormányfőnek felmentési joga van a miniszterek esetében, és ezzel élt. A kormányfő szerint nagyon mély koalíciós vita van, amely válsággal fenyeget. Ennek megoldása az ország érdeke, és erre – az SZDSZ javaslata alapján – van 30 napja a két koalíciós partnernek.

Közölte: a szombati bejelentés óta is folyamatos az egyeztetés a két párt között. A kormányfő úgy fogalmazott: a vita a két párt között nem a reformokról, hanem azok tempójáról szól.

Gyurcsány egyeztetés nélkül menesztette Horváthot

Gyurcsány Ferenc a szombati MSZP-értekezleten jelentette be, hogy kirúgná az egészségügyi minisztert. Horváth Ágnest végül hétfő reggel rendelte magához, és közölte: április 30. után távoznia kell posztjáról. Az SZDSZ kifogásolta, hogy a miniszterelnök előzetesen nem egyeztetett velük.

Hétfő délelőtti beszédében Gyurcsány már a kormányprogram és a koalíciós szerződés felülvizsgálatának lehetőségét is felvetette. Erre reagálva az SZDSZ frakciója úgy döntött, az ügyvivői testület esti ülésén azt ajánlja a liberális párt legfőbb döntéshozó testületének, hogy lépjenek ki a kormánykoalícióból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik