Belföld

Könnygázzal oszlattak – percről percre

Véget ért a tömegoszlatás, az operatív törzs befejezte munkáját. A rendőrségi helikopter még köröz. összesen 24 embert állítottak elő. Több rendőr és egy újságíró is megsérült.

23.57

A kormányszóvivő kitért arra, a katasztrófavédelemnek nem kellett beavatkoznia a nap folyamán, a tűzoltóság összesen két riasztást kapott. Az egyik – miszerint Molotov-koktélt dobtak volna egy rendőrautóra – hamis volt, a másik esetben pedig egy szelektív hulladékgyűjtő égett a VIII. kerületben. Budai Bernadett elmondta: a BKV utolsó jelentése szerint a tömegközlekedés helyreállt.

A Fővárosi Közterület-fenntartó megkezdte a takarítást, amelyet nagyjából már be is fejezett – tette hozzá. A kormányszóvivő jelezte azt is, a szervezők tájékoztatása szerint éjféltől mindenhol feloldják az általuk kijelölt területek lezárását.
Az operatív törzs megállapította, hogy akik valóban ezt akarták, azok méltóságteljesen meg tudták ünnepelni a forradalom 160. évfordulóját. Az elmúlt években erre nem volt lehetőség – jelentette ki. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy ahol szükséges volt, ott sikerült garantálni a biztonságot a fővárosban.

23.55

Az operatív törzs este 11 óra után berekesztette működését, mert meghallgatva az egyes szervezetek jelentését, már nem volt indokolt, hogy a testület tovább folytassa munkáját – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. Elmondta, szervezett csoportok már nincsenek az utcán, minimálisra csökkent a randalírozók száma.

Nézze meg videónkat a rendbontásról:

Tájékoztatása szerint a BRFK a csapatai nagy részét már visszarendelte az utcákról, de a helikopter addig a levegőben marad, amíg előfordulhat rendbontás a fővárosban. Az operatív törzs összegzése szerint a rendőrség 24 embert állított elő Budapesten és összesen öt rendőr sérült meg. A kormányszóvivő hangsúlyozta: kórházba négy embert kellett szállítani, de mindegyikük csak könnyebb sérüléseket szenvedett.

23.38

Lezárták a József körút Corvin köz és Baross utca közötti, a Blaha Lujza tér felé tartó szakaszát a szombat esti rendbontások miatt ott maradt üvegtörmelékek miatt. A rendőrség az útszakasz takarításának idejére nem engedi a forgalmat a körútnak erre a részére. A 32-esek terén a gyorsétterem ablakát törték be, a Rigó utca és a József utca sarkán pedig egy fehér személyautót törtek össze a rendbontók.
A József körúton törmelékek, kidöntött oszlopok, jelzőtáblák vannak az úttesten és a járdákon egyaránt. A Boráros téren nagyobb rendőri erő várakozik, az MTI tudósítója három autóbuszt, hat teherautót és nyolc mikrobuszt számolt össze, tele rendőrökkel.

23.01

Megszüntették szombat késő estére a rendbontást a rendőrök a fővárosban; az MTI tudósítója a Rákóczi térről azt jelentette: három, rendőrökkel teli autóbusz és hat-nyolc ugyancsak rendőröket szállító teherautó vonult el a helyszínről. A környék felgyújtott kukákkal, kitört jelzőtáblákkal, összetört üvegekkel és szétdobált sörösdobozokkal van tele. A Rákóczi téren még maradt néhány rendőr, akik folyamatosan igazoltatnak, és az Astoria, valamint a Blaha Lujza tér környékén is zajlanak igazoltatások.

22.49

Körbekordonozták a Magyar Rádiót. A rendőrség még mindig igazoltat. Állítólag a Fővám térnél még mindig gyülekezik egy kis csoport.

22.35

Kétszáz rohamrendőr érkezett a Rákóczi térre azért, hogy a rendbontókat beszorítsák és igazoltassák. A Rákóczi tér melletti utcákba is több rendőrségi mikrobusz érkezett, a Baross utcánál négyszáz rohamrendőr van. A rendbontók körülbelül 150-en lehetnek. A távirati iroda munkatársai látták, hogy a BKV üzemzavar-elhárító autói is megjelentek a helyszínen.
A Nagykörúton véget ért az oszlatás, a rendőrök folyamatosan igazoltatnak.

22.27

A Baross utcától a Blaha felé szorítják a tömeget. A Kálvin térnél már csak pár tüntető van. A Művészetek Palotájánál még mindig sok rendőr várakozik és helikopter is köröz. Mind a köztársasági elnök, mind Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elhagyta már az épületet.

22.26

Újabb embereket állított elő a rendőrség a fővárosi rendbontások során, így már 21-re emelkedett a nap folyamán előállítottak száma – mondta a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap este. Tafferner Éva hozzátette: a nagyobb csoportokból kisebbekbe verődtek a rendbontók, és szétszéledtek az Üllői út mentén a kisebb mellékutcákban, ahol folyamatosak a rendőri intézkedések. A rendbontások során három rendőr sérült meg könnyebben – mondta a szóvivő.

Rendőri túlerő a körúton  - GALÉRIA!

Rendőri túlerő a körúton – GALÉRIA!


22.11

Három rendőrt vizsgáltak meg a mentők az esti rendbontás során, de egyiküket sem kellett kórházba szállítani – mondta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál az MTI-nek vasárnap este tíz óra után. Rendbontókhoz még nem hívták a mentőket – tette hozzá. Juhász Gábor, az operatív törzs irányítója korábban elmondta, a nap folyamán a Március 15. téren két rendőr megsérült, egyiküknek a lábán keletkezett zúzódás, amikor kővel megdobták, a másik a derekát rándította meg.

22.09

A Baross tér és a Blaha Lujza tér között az út szilánkokkal van beterítve. Elszórva összesen körülbelül 500 tüntető van a területen.

22.08

Senki sem tudja, hol van Budaházy György. A tüntetők jelenleg farkasszemet néznek a rendőrökkel. Maszkos fiatalok palackokat dobálnak a rendőrök felé.

22.05

A Kissalétrom utcánál körülbelül 300 tüntető van. Egy rendőrségi helikopter köröz.

21.59

A József körúton körülbelül 500 tüntető van. A Tompa utcánál tüntetők Molotov-koktéllal megsebesítettek három rendőrt, őket a mentőknek kellett ellátniuk.

21.50

Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás vezetésével jelent meg szombaton késő este egy fiatalokból álló csoport a Baross utca és a Rigó utca sarkán felsorakozott rendőrsorfal előtt – jelentették a helyszínről a távirati iroda tudósítói. A fiatalok között több olyan személy volt, akik részt vettek a megelőző rendbontásokban. A két jogász felszólította a rendőröket, hogy miután békés, sétáló fiatalokról van szó, engedjék át őket.
Mintegy ötven méterre, a Horváth Mihály téren legalább ötven csuklyás, fekete ruhás rendbontó várakozik.

21.47

Gyurcsány Ferenc még a Művészetek Palotájában van. A rendőrség nagy erőkkel vonult fel az épülethez, vízágyút is vezényeltek oda.

21.40

A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a megbomlott rend minél hamarabb helyreálljon a fokozatosság elvének maradéktalan betartása mellett – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényén az embereket törvénytelen magatartásra szólították fel a szónokok, majd megindultak a Nagykörúton az Üllői út irányába – tartalmazza a rendőrségi közlemény. Mint írják, vonulásuk során rendkívül agresszíven léptek fel a rendőrökkel szemben, és gépkocsikat rongáltak meg.

Rendőrsorfal, Molotov koktél és könnygáz - GALÉRIA!

Rendőrsorfal, Molotov koktél és könnygáz – GALÉRIA!

21.37

A rendőrök csapatszállító autókkal és vízágyúval elindultak a körúton a Mester utca felé. Tudósítónk szerint egy rendőr megsérült a szeménél, valószínűleg a könnygáz miatt, őt ápolni kellett.

21.36

A Práter utcában kukákat gyújtotak fel. A tüzet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk.

21.35

A VIII. kerületi polgármesteri hivatalnál két fiatalt állítottak elő a rendőrök, mert a közbiztonságra veszélyes eszközöket találtak náluk. A József körúton egyesével állítják elő a rendbontókat. Jelentős számú rendőr sorakozott fel a Nagyvárad téren is.
A mentőszolgálat szóvivője egyelőre nem tud arról, hogy az összecsapásoknak sérültjei lettek volna.

21.32

Tudósítóink szerint a tüntetők teljesen szétszóródtak a kis utcákba, valamennyi csoport mögött nagy rendőri erők vonultak fel.

21.23

Országszerte 789 rendezvény fejeződött be szombaton 20 óráig az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulóján és még 17 van folyamatban – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrségi közlemény szerint a szombaton befejezett rendezvények közül 8 fokozott kockázatú és 15 kiemelt kockázatú rendezvény volt. A fővárosban 88 rendezvény fejeződött be, hat van folyamatban.

21.18

A Baross utcánál már szinte csak újságírók vannak. Az egyik rendőrsorfal a Baross utcánál áll, a másik oldalon körülbelül kétszáz méterre van egy sorfal. A Práter utcánál vannak jelenleg összetűzések.

21.15

A Nagytemplom utcában farkasszemet néznek a rendőrök és a demonstrálók, két kukát felgyújtottak. A rendőrök könnygáz bevetését fontolgatják, ám parancsnokuk tudósítónk szerint erre egyelőre nem adott engedélyt.

21.13

Tudósítónk szerint több fiatal ittas állapotban van. A tömeg egyes tagjai “ÁVH”-kiáltással igyekeznek a rendőröket provokálni.

21.11

Valamennyi rendőr gázmaszkban van. Többeket igazoltattak, köztük a Jobbik alelnökét.

21.10

A tüntetőket visszaszorították egy építkezés előtt a Tömő utcánál. A mellékutcák megteltek tüntetőkkel és rendőrökkel. A rendőrség lezárta a Nagykörutat, a demonstrálók két tűz közé szorultak.

A Blaháról indultak a tüntetők - GALÉRIA!

A Blaháról indultak a tüntetők – GALÉRIA!

21.06

Háromnegyed kilenctől csapaterőt alkalmaz a rendőrség a Budapesten, a Ferenc körút és az Üllői út kereszteződésében a jogellenes magatartást tanúsító tömeg feloszlatására – közölte honlapján a Készenléti Rendőrség. Közleményükben arra hívják fel az embereket, hogy a rendőri művelettel érintett Szentkirályi utca – Bródy Sándor utca – Déri Miksa utca – Futó utca által határolt körzetet kerüljék el. Az ott-tartózkodókat pedig a terület elhagyására szólították fel.

21.05

A rendőrök a mellékutcákban üldözőbe vették a demonstrálókat. Újabb és újabb Molotov-koktélt dobtak. Eddig 4-5 könnygáz gránátot lőttek a tömegre. Közben többször felszólították őket a jogellenes cselekmény abbahagyására és a terület elhagyására.

21.02

Tudósítónk szerint a most bevetett könnygáz sokkal erősebb, mint az eddigiek. A Horváth Mihály térnél egy internetes újság fotósát megverték a tüntetők.

21.01

Nem sokkal nyolc óra után kockakövet találtak egy igazoltatott férfinél a Blaha Lujza tér közelében, a Klauzál utca és a Rákóczi út sarkán, ezért a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt előállították – közölte a rendőrség honlapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A közelben tartózkodók egy csoportja a Klauzál utcánál állomásozó rendőröket dobálni kezdte, ezért megerősítette a BRFK az ott tartózkodó rendőri erőket. Ezután a csoport visszatért a Blaha Lujza téri koncertre – olvasható a közleményben. Az előállítással 15-re emelkedett a március 15-ei rendezvények során előállítottak száma.

21.00

Lezárták az Üllői út egy részét is.

20.58

A tüntetők a Baross utcáról a Rigó utcába fordultak be, továbbra is – mellékutcákon – a Müpa felé tartanak, Budaházy György zászlója mögött.

20.56

A rendőrök újabb könnygázt lőttek ki. Egyre több egyenruhás érkezik a helyszínre és rabszállító autók, csapatszállító teherautók is közelednek. A demonstrálók üvegeket és Molotov koktélokat dobnak feléjük, utóbbiakat a rendőrök azonnal eloltják. A tüntetők több parkoló autót is megrongáltak.

20.53

A néhány perc alatt alakzatba sorakozott rendőrök pajzzsal nyomulnak előre, igyekeznek kiszorítani a tömeget. Valakik Molotov-koktélt dobtak a rendőrök felé, ám egy tüntető kabátja kapott lángra. Ezt azonban hamar eloltották. A tömeg két részre szakadt, az első mag körülbelül 50 főből áll.

20.51

A tömeg a Csepreghy utcán visszaindult a Baross utca, illetve a körút irányába. A demonstrálók ismét barikádot igyekeznek emelni a rendőrökkel szemben.

20.45

Az MTI tudósítói szerint több tüntetőnél Molotov-koktél van. A tömeggel tart Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás is. Mindkét jogász azzal vált ismertté, hogy a korábbi budapesti tüntetések idején bevitt személyek védelmében léptek fel.

20.44

A tüntetőket rendőrkordon fogadta az Üllői úton. A tüntetők petárdát dobálnak, társaik nyugtatják őket. A rendőrök könnygázt vetettek be, amitől a demonstrálók hátrálni kezdtek. A rendőrség egyébként a Rákóczi térnél is sorfalat állított fel.

20.40

A nemzet fejlődéséhez partnerségre van szükség – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Budapesten, a Művészetek Palotájában rendezett ünnepi díszelőadáson. Az ország vezetőinek felelőssége, hogy ne diktáljanak olyan tempót és irányt, amelyet a nemzet nem képes követni. A nemzet fejlődéséhez szükség van partnerségre. Ebben a partnerségben a kezdeményező szerep a nemzet vezetőié. Van még mit tanulni ebből mindnyájunknak – hangsúlyozta. A miniszterelnök kiemelte: mit sem ér a haladó gondolat, a nemzet felemelésének vágya, ha a nemzet egésze vagy nagy része nem tud, nem akar, nem képes osztozni a szükséges cselekvések sokaságában, inkább megriad attól.

20.39

A Corvin mozinál álló rendőrsorfaltól megrettenve a tömeg egy mellékutcába, a Csepreghy utcába bekanyarodott, tudósítónk szerint azért, hogy megkerüljék az egyenruhásokat.

20.33

Tizenkét 35 év alatti magyar fiatal vehette át az újonnan alapított Márciusi Ifjak Díjat Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől a Művészetek Palotájában megrendezett ünnepi díszelőadás keretében szombat este Budapesten.

20.31

Tudósítónk szerint a körúton, az úttest közepén vonul a tömeg. A villamosok nem járnak, az autóforgalmat viszont még nem zárták le. Elől rendőrautók biztosítják a vonulást a Baross utca magasságában. A Blaha Lujza téren még várakoznak a rendőri egységek és a vízágyuk. A Corvin mozi előtt 8-10 rendőrautó várakozik. A menet békés, nincs kukaborogatás, csak skandál és énekel a tömeg. Lapunk fotósát ugyanakkor képei készítése miatt megfojtogatta két bőrfejű fiatal.

20.23

A tömeg elindult a körút felé a Blaha Lujza térről, valószínűleg a Művészetek Palotájához tartanak.

20.21

A Blaha Lujza téren felgyújtottak egy Gyurcsány-bábut. A rendőrség eddig cigarettázva figyeli az eseményeket.

20.17

Budaházy György a Blaha Lujza téren egy harci zászlót lengetve felszólította a tömeget, hogy azt követve vonuljanak a Művészetek Palotájához, ahol Gyurcsány Ferenc fog beszédet mondani. A tüntetők létszáma egyébként folyamatosan fogyatkozik tudósítónk szerint.

20.01

Hosszú évek külön ünneplései után a vajdasági magyar politikai erők zöme ismét együtt emlékezett meg szombaton az 1848-as forradalom évfordulójáról. A hagyományoknak megfelelően a délelőtti órákban a bánáti Magyarittebén (Novi Itebej), délután pedig az észak-bácskai Bácskossuthfalván (Stara Moravica) tartottak nagy ünnepséget – azokon a településeken, amelyeken Vajdaság két Kossuth-szobra található. Mindkét helyen a református templomban tartott ökumenikus istentisztelettel kezdődött a megemlékezés, amelyre buszok szállították Vajdaság többi részéből az ünnepelni vágyókat. Ezt követték a Kossuth-szobroknál előadott ünnepi műsorok, beszédek, az emlékművek megkoszorúzása.

A bácskossuthfalvai megemlékezésen a magyar kormány képviseletében jelen volt Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal határon túli magyarok ügyeiért felelős szakállamtitkára. Beszédében szólt arról, hogy a 160 évvel ezelőtti forradalomban született meg a magyar nemzet.

20.00

Fél nyolcig tizennégy embert állított elő a rendőrség a március 15-ei ünnepi rendezvények helyszíneiről a fővárosban – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szombaton. Öt embert közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, kettőt garázdaság bűncselekménye, ötöt pedig személyazonosságuk megállapítása céljából állítottak elő. Előállítottak egy 17 éves fiút is, akit a hatóság eltűnés miatt keresett, valamint egy személyt kábítószerrel visszaélés miatt.

19.59

Országszerte 672 rendezvény fejeződött be szombaton 18 óráig az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulóján, 100 van folyamatban és még 151 várható – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrségi közlés szerint a szombaton befejezett rendezvények közül 6 fokozott kockázatú és 13 kiemelt kockázatú rendezvény volt. A fővárosban 75 rendezvény fejeződött be, 16 van folyamatban, és további három rendezvény várható még.

19.55

Toroczkai szerint el fog jönni az az idő, amikor elegen lesznek egy igazi támadáshoz és az igazi rendszerváltáshoz. Mint a Blaha Lujza téren elmondta: 50 év múlva hősként fognak tekinteni az MTV székházának 2006-os megostromlóira, de már most is büszkék lehetünk rájuk. Most azonban nincsenek elegen, így nem is tüzelte a tömeget további cselekvésre. Tudósítónk szerint jelenleg 1500-an vannak még a téren.

19.42

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke Isaszegen mondott beszédet, Monokon, Kossuth Lajos szülőfalujában Veres János pénzügyminiszter volt az ünnepi szónok. Az MDF elnöke aláhúzta: a 160 évvel ezelőtt kezdődő forradalmat az óriások teremtették. Ma pedig szinte minden nap kiáll elénk valaki, aki azt harsogja, hogy új reformkorban élünk. Felemlegeti a régi nagyokat, de szavai üresen csengenek, mert hiányzik belőle a valódi karakter, a történelemformáló alkat és a nemes politikai szándék.

A pénzügyminiszter azt mondta, Kossuth az akkori vitákban reformpárti volt. “A vita (…) arról szólt, hogy szükségesek-e, lehetségesek-e, megvalósíthatóak-e azok a reformok, amelyek át fogják alakítani a magyar társadalmat egy modern polgári társadalommá” – mondta.

19.34

A rendőrök megmotoztak és elvezettek egy tüntetőt a Blaha Lujza téren, ezért most a Klauzál utca sarkához vonult a tömeg, ahol a sállal és maszkkal eltakart arcú fiatalok farkasszemet néznek a rendőrökkel. Tudósítónk szerint kezd forrósodni a hangulat. Állandóváv vált a “Gyurcsány takarodj!” szlogen skandálása.

19.28

A rendőrök kordont állítottak a Blaha Lujza tér és az Astoria közé, az Uránia mozi magasságában, senkit sem engednek se ki, se be. Tudósítónk szerint volt egy kis szóváltás a tüntetők és a rendőrök között, de komolyabb attrocitás nem történt.

19.21

Az állami ünnepségek többsége befejeződött, a helyszíneken megkezdték a bontást – közölte Juhász Gábor, az operatív törzs irányítója. Becslésük szerint a fővárosi állami ünnepi rendezvényeken 34 ezren vettek részt. A legnépszerűbb program a 12 ponthoz kapcsolódó 12 állomásból álló játékos próba volt, amelyet 1100 család teljesített – tette hozzá.
Juhász Gábor elmondta: eddig 13 embert állítottak elő, de nem volt szükség “rendőri csapaterő bevetésére”. Kitért arra: a Március 15. téren két rendőr megsérült, egyiküknek a lábán keletkezett zúzódás, amikor kővel megdobták, a másik a derekát rándította meg. Ezenkívül egy idős nőt kellett kórházba szállítani, aki elesett a Lánchídon. Ketten a Múzeumkertben lettek rosszul, de a helyszínen ellátták őket.

Az operatív törzs vezetője beszámolt arról is, hogy a tűzoltókat nem riasztották az ünnepi rendezvényekkel összefüggésben.
Juhász Gábor összegzése szerint idén a biztonsági intézkedések szigorúbbak voltak ugyan, de ennek köszönhetően a rendezvények és a műsorok élvezhetőek voltak.

19.00

A metró még mindig nem áll meg a Blaha Lujza téren.

18.53

Nyakó István, az MSZP szóvivője Orbán Viktor beszédére reagálva közölte: konkrétumot nem lehetett hallani Orbán Viktor beszédében arról, hogy kitől venné el, “honnan pótolná vissza a jobb kezével azt, amit a másik kezével a népszavazáson kivett az egészségügyből és a felsőoktatásból”, pedig – mint közleményében írja, Orbán Viktor tartozik ezzel a válasszal Magyarországnak. “Jó volna az utcáról visszatérni a parlamentbe, a felelőtlenségből a felelős politizálásba” – olvasható Nyakó István közleményében.

18.52

Lapunk tudósítója kétezresre becsüli a Blaha Lujza téren tüntető tömeget. A mellékutcában rendőrök állnak, többszáz egyenruhás van készenlétben.

A téren a Magyar Önvédelmi Mozgalom tiszteletbeli elnöke azt mondta, az MSZP és a Fidesz összejátszanak. Szerintem Orbán Viktor hazudott, hiszen 2007-ben azt ígérte, egy sikeres népszavazás megbuktatja a kormányt, ám ennek érdekében most sem tesznek semmit.

18.26

Tudósítónk szerint a hideg és a szél miatt a családosok kezdenek hazaszivárogni a Blaha Lujza térről, körülbelül ezer fiatal maradt a téren. Ők koncerteket és beszédeket hallgatnak. Van pár “Fegyverbe!” és “Gyurcsány takarodj!” bekiabálás, de egyébként minden nyugodt. A forgalom áll.

A nap korábbi eseményeit itt olvashatja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik