Belföld

A nyugdíj, mint befektetés (X)

Februártól a Szakértői és a Klímaváltozás portfólióval bővült az AEGON Önkéntes Nyugdíjpénztár befektetési választéka.

Az állam által maximálisan támogatott megtakarítási formák között az egyik legkézenfekvőbb a szabadon választott önkéntes nyudíjpénztári tagság. Ezek esetében az állam – adó- visszatérítés formájában – 30 százalékkal kiegészíti az egyéni befizetéseket. Ennek összege életkortól függően 100 illetve 130 ezer forint, mely a nyugdíjpénztárban felhalmozott vagyont gyarapítja. Emellett a pénztári megtakarításon elért hozam után semmilyen adót nem kell fizetni (így kamatadót sem).

Mivel februártól két új portfólióval bővül az AEGON Önkéntes Nyugdíjpénztár befektetési kínálata, érdemes kicsit részletesebben megismerni az új kínálatot

Az AEGON Önkéntes Nyugdíjpénztára hazánkban elsőként, 2000-ben alakította ki a választható portfóliókból álló befektetési rendszerét, annak érdekében, hogy tagjai életkoruknak, hozamelvárásuknak és kockázatvállalási hajlandóságuknak megfelelően választhassanak befektetési portfóliót, és hogy a hozamokkal jelentősen nőjön a befektetők nyugdíjas éveinek pénzügyi stabilitása.

Az AEGON Önkéntes Nyugdíjpénztárnál 2008. február 1-jétől ötféle befektetési kombináció választható (lásd az ábrán), a biztonságosabb, nagyrészt magyar kötvényekből álló portfólióktól a magasabb kockázatú, ám magasabb hozamot ígérő külföldi részvényeket is tartalmazó portfóliókig.
Fontos tudni, hogy a tagság tartama alatt a befektetési kombináció bármikor változtatható.

Vagyonkezelőjük, az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. két új önkéntes nyugdíjpénztári portfóliót is kifejlesztett a piaci igényeknek megfelelően, melyhez hasonló befektetési lehetőség a nem pénztártagok számára is elérhető befektetési alapok formájában: az abszolút hozamú Szakértői Portfólió összetételéhez hasonló befektetési politikát követ például az AEGON MoneyMaxx Befektetési Alap, a Klímaváltozás Portfólió befektetési stratégiája pedig az AEGON Climate Change Befektetési Alapéval azonos.

A nyugdíj, mint befektetés (X) 1

Befektetés kényelmesen: az AEGON Önkéntes Nyugdíjpénztár Szakértői portfóliója

Ezt az AEGON Önkéntes Nyugdíjpénztárban választható portfóliót azoknak ajánlják, akik nem rendelkeznek kellő jártassággal a befektetési területen, illetve nem szeretnék a befektetési piac változásait folyamatosan nyomon követni, ezért a portfólió összetételének megválasztását teljesen a vagyonkezelőre szeretnék bízni. Ez az ún. abszolút hozamú (angolul total return) portfólió szakít a hagyományos benchmark-központú stratégiával és fő célja az, hogy mindenféle körülmény közepette pozitív eredményt érjen el. A portfolió esetében a megfelelő időpontban szükséges részvény-kötvény arány kiválasztásáról minden esetben a nyugdíjpénztári vagyonkezelő szakértői döntenek helyettük. A portfólió nem követ egy állandó részvény-kötvény arányt, az összetétel dinamikus változtatásával törekszik a hozam maximálására közép és hosszú távon. Kockázati besorolása a közepes felett van.

Noha az abszolút hozamú alapok a befektetők számára vitathatatlan előnyöket nyújtanak, a magyar piacon csak néhány alapkezelőnél találunk hasonlót. Ezzel szemben az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő 6 ilyen hazánkban elérhető termékkel van jelen, 2 különböző devizában denominálva. Mellettük szól, hogy míg a piacok 2007 vége óta hatalmasat zuhantak, az AEGON abszolút hozamú alapok képesek voltak pozitív eredményeket elérni, vagy csak kis mértékben csökkent árfolyamuk!

Új szelek: Az AEGON Önkéntes Nyugdíjpénztár Klímaváltozás portfóliója

Bár az idő – az AEGON Climate Change Befektetési Alaphoz hasonlóan -ennek a terméknek dolgozik, azoknak érdemes választaniuk, akik hajlandóak a magas hozam reményében magas kockázatot vállalni egy olyan iparágba való befektetéssel, amely a Földünket sújtó klímaváltozás elleni munkájával minden bizonnyal az elkövetkező évtizedek egyik legdinamikusabban fejlődő területe lesz. Aki e mellett dönt, közvetve hozzájárul környezetünk védelméhez is.

A portfólió befektetési célpontjai olyan vállalatok értékpapírjai, amelyek bevételeinek döntő hányada a globális éghajlat-változásból eredő üzleti lehetőségek kiaknázásából (környezetgazdálkodás, energia hatékonyság, „clean technologies” stb.), alternatív erőforrások hasznosításából (megújuló energia, vízgazdálkodás, agrokémia stb.) és mezőgazdasági tevékenységből származik (biotechnológia, állattenyésztés, halgazdálkodás, agrártechnológia, agrár meteorológia stb). Az Alapkezelő az alap portfóliójának kialakításakor a törvényi előírásokon túl, a biztonságot és a maximális diverzifikáció (kockázatmegosztás) elveit tartja szem előtt. A külföldi értékpapírok között csakis a befektetési kategóriába sorolt, nyilvánosan forgalomba hozott és külföldi tőzsdén jegyzett papírokat vásárolja.

A befektetés célja hosszú távon magas hozam realizálása, így az alap magas kockázatú. A legfőbb kockázat a részvények árfolyamának változása, amely nem csak a fundamentális tényezőktől függ, hanem nagyban befolyásolja a világgazdaság bővülési ütemének alakulása is.

További információ:
www.aegonalapkezelo.hu; www.aegonnyugdij.hu

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.