Belföld

Amerikában megkezdődött a népszavazás

Az amerikai földrészen közép-európai idő szerint szombat délben megkezdődött a magyarországi ügydöntő népszavazás. A legtöbb magyar New Yorkban voksol.

A népszavazást az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt a magyarországi voksolást megelőző napon, március 8-án, szombaton, helyi idő szerint 06.00 és 19.00 óra között tartják.

Szavazni lehet abban a hét országban, ahol magyar nagykövetség, illetve főkonzulátus működik: az Amerikai Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Kanadában, Kubában és Mexikóban. Az Egyesült Államokban négy városban, a washingtoni nagykövetségen, továbbá a New York-i, a Los Angeles-i és a chicagói főkonzulátuson lehet szavazni, Kanadában az ottawai és a torontói magyar külképviseleten nyílnak meg a szavazóhelyiségek.

Az Egyesült Államok négy külképviseletén összesen 164-en kívánnak szavazati jogukkal élni: a washingtoni névjegyzékben 46-an, New Yorkban 80-an, Los Angelesben 32-en és Chicagóban 6-an szerepelnek. A kanadai Ottawában 12-en, Torontóban 23-an kérték felvételüket a névjegyzékbe.

A földrészen a legtöbben, 80-an New Yorkban szavazhatnak, a legkisebb a névjegyzék Argentína fővárosában, Buenos Airesban és a brazil fővárosban, Brazíliavárosban, mindkét helyen 1-1 fő kíván szavazni. A mexikói Mexikóvárosban 4-en, a brazíliai Sao Paulóban és a chilei Santiago de Chilében 5-5-en, a kubai Havannában 7-en szavazhatnak.

Minden földrészt beleértve összesen 3275-en kérték, hogy Magyarország valamelyik nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhassanak. A legtöbben, 429-en a londoni névjegyzékben szerepelnek. A 91 külképviseleti választási irodában mintegy 300-an dolgoznak a választás sikeres lebonyolításán.

A külföldi voksokat tartalmazó urnákat csütörtökön bontják ki az Országos Választási Bizottság ülésén, és ekkor számolják össze a leadott szavazatokat. Az OVB ennek és a szavazóköri jegyzőkönyveknek az alapján állapítja meg a népszavazás eredményét pénteken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik