Belföld

A Publicus szerint eredményes lesz a népszavazás

Eredményes és érvényes népszavazás várható, ráadásul mindhárom alapdíjat eltörlik, 68 százalékos részvétel mellett - olvasható a Publicus Intézet közvélemény-kutatásában.

Az ezer ember megkérdetésével történt mintavétel adataiból kiderült, hogy a népszavazás három kérdésében – a többségi vélemények szerint – nincs szükség tandíjra, vizitdíjra és kórházi napidíjra: vasárnap a válaszadók 59, 63, és 65 százaléka válaszol igennel a feltett kérdésekre. A Progresszív Politikai Elemző és Tanácsadó Intézet megbízásából készült kutatás szerint érvényes és eredményes népszavazás várható vasárnap. A választópolgárok – 68 százalékos részvétel mellett – mindhárom díjat eltörlik majd.

Az adatokból az is kiderült, hogy kormánypártiak és a bizonytalanok kétharmada (57 és 59 százalék), az ellenzékiek négyötöde (84 százalék) azt állítja, hogy március 9-én biztosan elmegy szavazni.

Maga a népszavazás megítélése kettős: a válaszadók 55 százaléka szerint “pénzkidobás”, ugyanakkor elméletben a demokrácia fontos eszközének ítélik (82 százalék egyetért vele).

A közvélemény a felvetett kérdéseket lényegesnek tartja – áll a kutatásban – a többség szerint (61 százalék) azonban ez a népszavazás a lényegen nem változtat: ha eredményes is a referendum, a kieső bevételeket az államnak úgyis pótolnia kell; 60 százalék szerint ráadásul a népszavazás intézménye pártpolitikai célokat szolgál.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy még az ellenzéki szavazók körében is kisebbségben vannak azok, akik szerint eredményes népszavazás esetén a kormánynak le kellene mondania, miközben a megkérdezettek kétharmada (65 százalék) szerint a népszavazás a kormány munkájának értékelését is adja, a többség a kormánytól “mindössze” a demokratikus minimumot várja el: azt, hogy helyén maradva hajtsa végre a nép akaratát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik