Belföld

Medián: a hallgatóknak jó így is a felsőoktatás

A hallgatók elégedettek a felsőoktatás színvonalával, az oktatók már jóval kevésbé. Ezért is lehet, hogy a diákok többsége ellenzi, míg az oktatók többsége támogatja a tandíj bevezetését - derül ki a Népszabadság megbízásából készített Medián-kutatásból.

A reprezentatív felmérés szerint a diákok sokkal jobb véleménnyel vannak a felsőoktatási képzésről, mint az oktatóik. A megkérdezett csaknem ötszáz egyetemi és főiskolai hallgató a közepest jelentő 50 pontnál jóval magasabb osztályzatot adott a saját intézményének az értékelési szempontok mindegyikében.

A képzés szakmai színvonalát 42 százalékuk jónak, további 28 százalékuk nagyon jónak minősítette. Az oktatók kritikusabbak diákjaiknál, ők a képzés általános színvonalát 17 ponttal ítélték rosszabbnak, mint a hallgatók, sőt még a tanárok hozzáállásáról is kedvezőtlenebb volt a véleményük.

Az oktatók ugyanakkor a “közepes színvonalért” elsősorban nem magukat, hanem a körülményeket és sokan a hallgatókat is hibáztatják. Az oktatók a magyar felsőoktatás és a saját intézményük legfontosabb problémáinak az alulfinanszírozást (71 százalék), a tömegképzés általánossá válását (46 százalék) és sokszor az utóbbival összefüggésben a hallgatók felkészületlenségét és motiválatlanságát (52 százalék) említették.

A Medián elemzése két kutatás adatait tartalmazza. Az egyiket 2007. november 24-e és december 12-e között készítették a 16 és 35 év közötti lakosság körében, míg a másikat január 28-a és február 8-a között az állami felsőoktatási intézményekben dolgozó főállású oktatók “online” megkérdezésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik