Belföld

Nem módosítaná a sztrájktörvényt a Fidesz

A Fidesz nem támogatja a sztrájktörvény módosítását - mondta Kontur Pál, az ellenzéki párt munkástagozatának elnöke.

A politikus arra reagált, hogy a Népszava szerint a munkaügyi tárca a sztrájktörvény módosítását fontolgatja, elsősorban a Gaskó István vezette VDSZSZ által szervezett, vitatható hátterű és célú akcióknak köszönhetően. Kontur Pál a távirati irodának ugyanakkor hangsúlyozta: a sztrájkjog alkotmányos alapjog, más szempontból pedig szabadságjog is, egy demokráciában ehhez a joghoz hozzányúlni nem lehet.

Mint mondta, a kormány egy pillanatig sem törekedett megegyezésre, kategorikusan kimondta, hogy nem enged a dolgozók követeléseinek, vagyis nem megegyezni akart, hanem megosztani a vasutasokat, és megtörni a sztrájkot. Szerinte mindenképpen a sztrájkjog „megosztását, feldarabolását” jelentené a módosítás.

Kontur Pál úgy vélte: a kormány mindig a kisembereket, a munkásokat, az alkalmazottakat hozza hátrányos helyzetbe.
A Népszava információi szerint a munkaügyi minisztérium készen áll egy módosítás előkészítésére, vannak ugyanis olyan joghézagok, melyeket a kormány szerint pótolni kellene. Nincs megfelelően szabályozva az elégséges szolgáltatás, emiatt olyan eljárás bevezetésére lenne szükség, amely garantálja a megállapodást. Szükség lenne annak meghatározására is, hány nappal korábban kell bejelenteni a munkabeszüntetést. Kifogásolható továbbá, ha egy munkahelyen több szakszervezet működik, de csak az egyik tárgyal a vitatott kérdésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik