Belföld

Vizsgálják a szavazatvásárlásos ügyet

Az Országos Cigány Önkormányzat szerint manipuláció és lejáratás a célja a Hír TV felvételeinek, amit egy jól megtervezett akciónak tartanak. A Lungo Drom elnöke ezzel szemben úgy látja, lelepleződött a választás befolyásolása, ami példátlan a rendszerváltás óta.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton délelőtt jelentette be, hogy nyomozást rendelt el a népszavazás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen. Péntek este egy politikus bejelentést tett, hogy valaki a nevében telefonon keresett meg Nyírbátor környéki képviselőket, és olyan utalásokat tett, hogy szavazatokat vásárolna.

Pénz voksért?

Tóth Viktor, a pénzügyminiszter kampányfőnöke nevében pénteken a HírTv munkatársa hívott fel cigány kisebbségi önkormányzati vezetőket, hogy ellenőrizze a szerkesztőségükbe korábban érkezett bejelentések valóságtartalmát. A bejelentések egybehangzóan arra utaltak, hogy a szocialista párt anyagi ellenszolgáltatást kínál a környékbeli romáknak azért, hogy otthon maradjanak március 9-én. A riporter azzal indokolta a büntetőfeljelentést, hogy a televízió stábja által rögzített telefonbeszélgetésekben korábbi választási visszaélésekre van utalás.

Lungo Drom: példátlan eset

“Felháborító, hogy már megint a hazai cigányságot használják fel politikai érdekek eléréséhez, és nem veszik észre, hogy ezzel az egész roma társadalmat megbélyegzik” – fogalmazott Kolompár Orbán. A roma vezető arra kérte a politikai pártokat és szervezeteket, hogy ilyen célra ne használják fel a cigányok rossz szociális helyzetét.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes országgyűlési képviselő ezzel szemben úgy foglalt állást: “lelepleződött a választás befolyásolása, s ez példátlan a rendszerváltás óta”. Erre utal szerinte, hogy a Hír TV-ben szombat este bemutatott telefon-beszélgetésben elhangzott a pénz szó a szavazatvásárlással kapcsolatban, s azt nem utasították vissza.

Vizsgálatot követelnek

Balsai István (Fidesz) is úgy látja, hogy mindkét telefonbeszélgetés erősen igazolja azt a hosszú ideje óta fennálló vélekedést, hogy a választások tisztasága néhol megkérdőjelezhető. A Fidesz sürgős választ vár az ügyészségtől, Veres Jánostól, illetve a pénzügyminiszter kampányfőnökétől arra a kérdésre, hogy mit kívánnak tenni a napokban kirobbant két, szavazatvásárlásra utaló telefonbeszélgetési ügy tisztázása érdekében.

Az MSZP szerint, ami történt, az a Fidesz gyűlöletkampányának és politikai bosszúhadjáratának része, a legnagyobb ellenzéki párt viszont az ügyészségtől, a pénzügyminisztertől és annak kampányfőnökétől vár választ a történtekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik