Belföld

Nyomoznak a nyírbátori telefonok ügyében

Nyomozást rendelt el a népszavazással kapcsolatos, Nyírbátor környéki voksvásárlásra utaló telefonok ügyében a rendőrség - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője.

A megyei főkapitányság népszavazás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen rendelte el a nyomozást – mondta Fülöp Gergely.

A főhadnagy hozzátette: egy politikus péntek este tett rendőrségi bejelentése szerint valaki a nevében telefonon keresett meg Nyírbátor környéki képviselőket, és olyan utalásokat tett, hogy szavazatokat vásárolna.

Az MTI-t péntek este Veres János pénzügyminiszter országgyűlési képviselőválasztási kampányfőnöke, Tóth Viktor tájékoztatta arról, hogy a nevében egy magántelefonszámról keresték meg a Nyírbátor környéki kisebbségi önkormányzati képviselőket, s olyan kérdéseket tettek fel nekik, amelyek “nem” voksok vásárlási szándékát sejtették.

Mennyi nem

A kampányfőnök szerint ilyen kérdés volt, hogy “mennyi nem voksot tudnának produkálni a népszavazáson”, illetve “mennyibe kerülnének ezek a szavazatok”.
Tóth Viktor, amikor tudomást szerzett a nevében intézett telefonhívásokról, azonnal bejelentést tett a trendőrségen.

A kampányfőnök nem gyanúsított meg senkit, de úgy vélte, hogy “a telefonhívásokkal minden bizonnyal Veres János pénzügyminisztert akarják lejáratni valakik”, akik – szerinte – a történtekkel később biztosan megkeresték volna a sajtóorgánumokat, “világgá kürtölve a Nyírbátor környéki voksvásárlási szándékot”.

—-Hír TV-s volt?—-

Fülöp Gergely, a szabolcsi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szombaton késő délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a népszavazással kapcsolatban egy tv-riporter telefonált más nevében.

Elmondta: a magát az egyik országos televízió munkatársának kiadó férfi délután felhívta a főkapitányság ügyeletét, és közölte, ő volt az, aki egy politikus nevében kisebbségi önkormányzati vezetőket hívott fel, és arra utalt, hogy szavazatokat vásárolna. Állítása szerint az álnéven történő telefonálás egy oknyomozó riport része volt.

Fülöp Gergely megjegyezte: az ügyben a rendőrség továbbra is ismeretlen tettes ellen folytat eljárást népszavazás rendje elleni bűncselekmény gyanújával. Ennek keretében ellenőrzik az ügyeletre befutott hívást és a telefonáló személyét is.

Azt írják

Az MTI munkatársa más forrásból úgy értesült, hogy a szóban forgó televíziós riporter a Hír TV munkatársa. Ezt az információt erősíti meg a Hír TV honlapján szereplő beszámoló, amelyben ez áll: “Munkatársunk Veres János pénzügyminiszter, MSZP-s országgyűlési képviselő választási kampányfőnöke, Tóth Viktor nevében hívott fel cigány kisebbségi önkormányzati vezetőket, hogy ellenőrizze a szerkesztőségünkbe korábban érkezett bejelentések valóságtartalmát.

A bejelentések egybehangzóan arra utaltak, hogy a szocialista párt anyagi ellenszolgáltatást kínál a környékbeli romáknak azért, hogy otthon maradjanak március 9-én. ” Az MTI megkeresésére a Hír TV-nél ehhez nem kívántak semmit hozzáfűzni.

Ajánlott videó