Belföld

Tokennel (is) a biztonságért (X)

Az internetes piac robbanásszerű fejlődésével egyidejűleg az elektronikus csatornák iránti kereslet is megnövekedett. Évekkel ezelőtt még az volt a kérdés, melyik bank rendelkezik ilyen szolgáltatásokkal, ma már az, hogy melyik milyennel, illetve, hogy melyik rendszer mennyire biztonságos. A CIB Bank – ügyfelei biztonságát maximálisan szem előtt tartva – a közelmúltban vezette be internetbanki szolgáltatásához a többszintű azonosítást.

A megoldás lényege – a jelenlegi azonosító kód használata és a tranzakciós megbízások jelszóval történő megerősítésének rendszere mellett – egy új azonosítási lehetőség, az úgynevezett token. A termék bevezetéséről és a CIB Internet Bank biztonságáról Kadlecovits Ákossal, a CIB Bank Elektronikus üzleti szolgáltatások területének vezetőjével beszélgettünk.



Mindenekelőtt felmerül a kérdés: mi is az a token?


A CIB Bank kiemelt figyelmet fordít ügyfelei megfelelő azonosítására legyen szó akár az elektronikus szolgáltatási rendszerébe történő bejelentkezésükről, akár a tranzakciók elindításához szükséges hitelesítésükről. Az új termék – a token, amely külsejében leginkább egy zsebszámológéphez hasonlít – egy PIN-kóddal védett kódgenerátor, amely egyszer felhasználható (30 másodpercig érvényes) jelszót ad. A rendszerbe történő belépéskor és a megbízás megadásakor a token által generált számot kell beírni a jelszó helyére, amelyet a banki rendszer a token adatai alapján ellenőriz.


Tokennel (is) a biztonságért (X) 1



Mi a bank filozófiája az internetbanki biztonság vonatkozásában?

Az interneten való „közlekedés”, az internet használata semmivel sem rejt több veszélyt, mint az élet egyéb területei. Ugyanúgy akadnak kivédendő, elkerülendő események és hatások, valamint a biztonság érdekében betartandó szabályok, mint mondjuk az autóvezetésben
Meglátásunk szerint ügyfeleink is kiszűrhetik a kockázatokat, s odafigyeléssel, megfelelő körültekintéssel sokat tehetnek az internet biztonságos használata érdekében. A bankok és az ügyfelek együttműködése ezen a téren igen fontos momentum. A CIB Bank ezért többszörös védelmi rendszerrel, nemzetközi sztenderdek alapján, szigorú biztonsági követelményeknek megfelelően működteti internetbanki szolgáltatását. A CIB Internet Bank 2001-es bevezetése óta fokozott figyelmet szentelünk a folyamatos fejlesztéseknek, illetve a rendszerek tesztelésének. Ennek köszönhetően a jelenlegi magas biztonsági szintet képviselő rendszert kiegészíti, még biztonságosabbá teszi a token, amely – többcsatornás azonosítási eljárás lévén – teljes mértékben megfelel a kor követelményeinek.

Kiknek ajánlják az új azonosító eszközt?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ügyfeleink egyre fogékonyabbak az új technológiai megoldások iránt. Napjainkban a tranzakciók mintegy 90 százaléka elektronikus csatornákon keresztül történik. Így valójában minden ügyfelünknek ajánljuk, főleg azoknak, akik sokat használják az internetbanki szolgáltatásokat, vagy csak együttes rendelkezéssel végezhetnek banki műveleteket. A token egyszerűen kezelhető, tehát mind lakossági, mind pedig vállalati ügyfeleink számára kiváló alternatívát jelent. Tapasztalataink szerint ügyfeleink értik a token szerepét, jelentőségét, és ezért szívesen is használják.

Aki a CIB-et választja, az egy 21. századi, európai uniós színvonalú szolgáltatásokat nyújtó bankot választ, amely 2007-ben elnyerte Az év bankja megtisztelő címet. A CIB üzleti filozófiájának fókuszában mindig az ügyfelek igényei állnak, amit mottója is jelez: „Egy hullámhosszon”.


CIB BANK ZRT.



www.cib.hu ● 1027 Budapest, Medve u. 4–14. ● Tel.: 457-6800 ● Fax: 489-6500



Nyitva tartás: hétfő–kedd–csütörtök: 8:30–16:00 ● szerda: 8:30–18:00 ● péntek: 8:30–15:00
Tokennel (is) a biztonságért (X) 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik