Belföld

Az OVB vizsgálja a kormány semlegességét

A Fidesz azt szeretné megtudni az Országos Választási Bizottságtól, hogy a kormánynak nem kellene-e semlegesnek maradni a népszavazási kampányban.

A Fidesz állásfoglalást kér az OVB-től arról, hogy a kormányra is vonatkozik-e az az 1997-es alkotmánybírósági határozat, amely kimondja: az alkotmányos szerveknek tartózkodniuk kell a népszavazási kampányba való bárminemű beavatkozástól, azaz semlegesnek kell maradniuk.

„Most el fog dőlni, hogy az OVB a választópolgároknak valóban független, csak a törvényeknek alárendelt szervezete, vagy akár egy kormányszóvivő is utasíthatja, milyen döntéseket hozzon” – fogalmazott Répássy Róbert.

A Fidesz internetes honlapjára felkerült beadványban az ellenzéki párt
az említett alkotmánybírósági határozatra hivatkozva arra vár választ
az OVB-től, hogy a „már megkezdett népszavazási eljárási folyamat
megzavarásától és meghiúsításától való tartózkodás kötelessége
vonatkozik-e a kormányra”.

A Fidesz egyébként már hetek óta bírálja a kormányt, hogy közpénzből kampányol a népszavazással kapcsolatban. A kormány azonban azzal védekezett, hogy csak tájékoztat: az Új Magyarország című füzet sem kampányanyag, csupán elmagyarázza a választóknak az egészségügyi reform lényegét. Az MSZP és az SZDSZ viszont külön-külön beindította kampányát, e célra mindkét párt 150-200 millió forint körüli összeget fordít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik