Belföld

Ügyészség előtt a családját éheztető apa ügye

Befejeződött a nyomozás az ellen a 38 éves budapesti férfi ellen, aki családjával együtt, feltehetőleg szándékosan, hosszú idő óta éhezett, és emiatt felesége meghalt, kislánya pedig súlyos állapotban került kórházba.

A családfő megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy nem hívott segítséget rossz egészségi állapotban lévő feleségéhez, s ez a későbbiekben a nő halálát okozta. Ezenkívül több napon keresztül nem látta el gyermekét élelemmel, minek következtében a kislány annyira legyengült és kiszáradt, hogy súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a gyermek orvosi felügyelet nélkül született, anyakönyvvezetése nem történt meg, védőnői és gyerekorvosi ellátásban – születésétől a kórházba szállításáig – nem részesült. Így a szülők súlyos mértékben megszegték kötelezettségüket, és a gyermek testi fejlődését is veszélyeztették – olvasható a rendőrség közleményében. A nyomozás során kirendelt igazságügyi elmeszakértő szerint az apa hasadásos elmebetegségben szenved, amely nem az éhezés következtében alakult ki. A betegsége miatt cselekménye társadalomra való veszélyességének felismerésében teljes mértékben korlátozva volt.

Az anyánál soron kívül végrehajtott boncolás megállapította, hogy a halál oka: „spontán vetélés okozta vérzéses sokk”. Ez összefüggésben állt a több hete fennálló éhezéssel. A csaknem kétéves gyermek súlya a megtalálásakor egy hat hónapos gyermek súlyának volt megfelelő, mely 72 órán belül a gyermek halálához vezetett volna. Az ügy iratait a Budapesti Rendőr-főkapitányság a gyanúsítottal szembeni vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek küldte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik