Belföld

Román biztosító kopogtat

Az Asitrans-EuroIns Romania biztosító engedélyt kapott a helyi biztosítási felügyelettől, magyarországi, határon átnyúló szolgáltatásra - közölte hétfőn a Rompres, a PSZÁF jelenleg vizsgálja a regisztráció feltételeit.

Az európai uniós szabályok szerint egy biztosító úgy végezhet határon átnyúló szolgáltatást, hogy ehhez megkéri a székhely ország felügyeletének az engedélyét, a Rompres tudósítása szerint ez megtörtént.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének a sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a cél-országban már csak regisztrálnia kell az ottani felügyeletnek a határon átnyúló szolgáltatást. Erre a székhely ország felügyeletének a megkeresésére kerül sor, a hatóságnak erre 30 napja van.

A PSZÁF-hoz néhány napja érkezett meg a román felügyelet megkeresése. A sajtófőnök megjegyezte még, sok határon átnyúló tevékenységet regisztrált eddig is a magyar felügyelet, de ezek töredéke járt csak a tevékenység megkezdésével.

Arra a kérdésre, hogy milyen üzletágban kíván határon átnyúló szolgáltatást végezni a román biztosító – tekintettel a folyamatban lévő ügyre – Binder István nem válaszolt. Más forrásból az MTI úgy értesült, hogy az Asitrans-EuroIns Romania a nem életbiztosítási üzletágban kíván Magyarországon tevékenykedni.

Az Eurohold pénzügyi csoport – a Rompres híre szerint – 2007-ben vásárolta meg az Asitrans biztosító részvényeinek 75 százalékát, 12,5 millió dollárért.

Ajánlott videó