Belföld

Orbán már hétfőn értékel

Hétfőn frakcióülést, kedden és szerdán elnökségi ülést tart a Fidesz a népszavazásról. A hétfőin tanácskozás elején Orbán Viktor pártelnök nyilvános politikai helyzetértékelő beszédet mond.

A Polgárok Házában délelőtt kezdődő ülésen a Fidesz elnöke helyzetértékelőt tart a népszavazás kapcsán. Az azt követő zárt ülésen szintén a népszavazás lesz a téma – közölte Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője az MTI-vel.

Orbán Viktor most először tart nyilvános helyzetértékelőt azóta, hogy a múlt héten Sólyom László köztársasági elnök március 9-re kitűzte a referendum időpontját. A pártelnök az államfő bejelentését követően az MTI-nek adott rövid nyilatkozatában csak annyit mondott: a magyar demokrácia szégyene, hogy ennyi évvel a rendszerváltás után egy évig kell harcolni egy alkotmányos jog érvénysüléséért, ezért örül annak, hogy Sólyom László a lehető legrövidebb időn belül kitűzte a népszavazás időpontját.

A debreceni elnökségi ülésen szintén a népszavazás lesz a fő téma, amelyen várhatóan meghozzák a végső döntéseket a kampánystratégiáról. Meghatározzák a vezető szlogent, az országértékelés napját és a kampány hivatalos startját. A Népszabadság információi szerint a kampány iránya nem változik, az üzenet a “Felelős döntés: szavazz három igennel!” lesz, s a Fidesz az egészségügyi reformmal szembeni társadalmi ellenállásra építkezik.

A Fidesz-kampány “kitalálója” elsősorban Orbán Viktor. A pártnak nincs is szerződése marketing-céggel – írja a lap. Külföldi pr-guruk véleményét viszont kikérik. Habony Árpád már pusztán a pártelnök személyes tanácsadója, a napi operatív programok felelőse Deutsch-Für Tamás elnöki kabinetfőnök és Szijjártó Péter kommunikációs igazgató, illetve a mellettük dolgozó stáb. A szakma-politikai műhely koordinátora változatlanul Navracsics Tibor.

A Népszabadság szerint Kubatov Gábor pártigazgató már “valóságos kampányhadsereget” működtet, nemzetközi pr-tapasztalatokkal rendelkező reklámcégek prominenseinek részvételével. E stábhoz csatlakozott Várhegyi Attila is, aki éveken át a Fidesz kampányigazgatója volt (jelenleg Széles Gábor médiacégének vezére).

A kampány eddigi szakaszának kritikusai szerint Tarlós István hibázott, amikor bemondta, hogy április 6-án lesz a népszavazás, másnap pedig kiderült: egy hónapot tévedett. Ráadásul az országos médiában “láthatatlan” az országjárása. A politikusnak nincs külön kampánystábja, tanácsadói viszont vannak. A debreceni elnökségi ülésen egyébként Tarlós István nem lesz ott – nem szakítja meg az országjárását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik