Belföld

Kötelező híján lekerül a rendszám

Legkésőbb jövő szerdáig be kell fizetni a gépkocsik után a kötelező biztosítást, ellenkező esetben a rendőr kivonhatja a járművet a forgalomból. Igyekezni kell, mert a tömeges biztosítóváltás miatt akadozhat az ügyintézés.

Tavaly november végéig a becslések szerint minden eddiginél többen, mintegy hétszázezren váltottak biztosítót azok, akik 2008-ra a korábbinál kedvezőbb feltételekkel kívántak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (KGFB) kötni. A független biztosítási alkuszok tapasztalatai alapján általános probléma, hogy az ügyfelek jelentős hányada az új biztosítótól a mai napig nem kapott értesítést az új szerződése létrejöttéről. Így nem is fizethette be a 2008 elejére esedékes díjat.

A KGFB-kötések jelentős részét független biztosítási alkuszokon keresztül intézték az ügyfelek. Az alkuszok egy része maga szedi be az ügyfelektől az első díjat, az esetek többségében azonban ezen ügyfelek ugyanúgy a biztosítóktól kapják meg az első számlalevelet, mint azok, akik közvetlenül a biztosítónál kötötték meg az új szerződésüket. Minden esetben az a legcélravezetőbb, ha ott járunk utána az elmaradt számlának, ahol a biztosításunkat megkötöttük.

Elérhetetlenek lesznek az ügyintézők

Ezt a lépést érdemes mielőbb, még ezen a héten megtenni, mert az utolsó napokban várhatóan mind többen és többen próbálnak majd intézkedni – javasolják az alkuszok. Ez pedig azt fogja eredményezni, hogy telefonon a foglaltság miatt szinte elérhetetlenek lesznek az ügyintézők, az ügyfélirodákban pedig hosszú várakozásra is fel kell készülniük a személyes ügyintézés mellett voksolóknak.

Akik elmulasztják az első díj befizetését, azoknak január 31-ével megszűnik a biztosításuk. Akinek pedig nincsen kötelező biztosítása, számíthat arra, hogy ellenőrzés esetén kivonják járművét a forgalomból. Az ellenőrzést nem csupán közúton végzik: a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala is rendszeresen vizsgálja az erre vonatkozó adatokat. Baleset során a fenti kellemetlenségek mellett a felmerülő károk megfizetése is a mulasztó üzembentartót terheli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik